همه آن چیزی که باید درباره بیزینس کوچینگ بدانید!

بیزینس کوچینگ چیست
آنچه در ادامه مطلب خواهید خواند

بیزینس کوچینگ چیست؟ کوچینگ کسب و کار در حقیقت روندی است که طی آن افرادی که به آن‌ها مربی می‌گویند و در زمینه مهارت‌های نرم و سخت کسب و کارهای مختلف و مدیریت، تبحر و تسلط لازم دارند، به فعالان تجاری مشاوره می‌دهند. مربی کوچینگ به مالک فعالیت تجاری مشاوره می‌دهد تا او به اهداف تجاری مدنظر خود برسد.

مربی کسب وکار به کار آفرینان کمک می کند که شناخت دقیقی نسبت به خود پیدا کند. بیزینس کوچ صاحبان کسب و کار و کارآفرینان را راهنمایی می کند که نقاط قدرت خود را تقویت کنند و ضعف و کاستی‌های خود را برطرف کنند.

یک مربی کوچ روی نحوه مدیریت کسب و کار توسط کار آفرینان و متخصصان تمرکز می‌کند تا نکاتی که باعث عقب ماندگی کسب و کار و فعالیت تجاری می‌شود را شناسایی کند. زمانی که در کسب وکاری با مشکل مواجه می‌شوید کوچ کسب و کار نسبت به تمام بخش‌های یک فعالیت تجاری دید کامل دارد و به شما کمک می کند نقاط ضعف خود را ببینید و آن‌ها را برطرف کنید.

بیزینس کوچینگ چیست؟

بیزینس کوچینگ شامل فرآیندی است که در آن یک کسب وکار از محل فعلی آن به وضعیتی که کارآفرین تمایل دارد هدایت می شود. پس از آن که فردی کسب وکار خود را مشخص می کند بیزینس کوچینگ به او کمک می کند که اهداف خود را تعیین کند و این اهداف را برای پیشرفت بیزینسش رده بندی کند. به زبان دیگر در بیزینس کوچینگ، کار آفرین از مربی کسب و کار در تمام مراحل بازاریابی، چگونگی خرید و فروش و برنامه ریزی‌های کلی راهنمایی و مشاوره می‌گیرد.

شما برای داشتن یک کسب و کار موفق به بیزینس پلن، بیزینس مدل و بیزینس استراتژی نیاز دارید و کوچینگ کسب و کار نیزبه شما کمک می‌کند تا کسب و کار خود را به قله موفقیت برسانید؛ زیرا کوچ کسب وکار، سود و در آمد حاصل را افزایش می دهد و باعث می‌شود افرادی که در آن فعالیت اقتصادی سهیم هستند احساس ارزشمند بودن داشته باشند. پیشنهاد می کنیم مقاله انواع plan business را بخوانید.

بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ توسط مراجعی مانند فدراسیون بین‌المللی کوچینگ (ICF)، مجله Forbes، کتاب The Business of Coaching و کتاب Coaching for Performance، بیزینس کوچینگ به عنوان فرآیندی مشارکتی و خلاقانه تعریف می‌شود که به صاحبان کسب و کار و مدیران در سطوح مختلف کمک می‌کند تا با شناسایی اهداف، ایجاد انگیزه، رفع موانع، توسعه مهارت‌ها و ایجاد برنامه عملی، به پتانسیل کامل خود دست پیدا کنند.

نکته: این تعریف بر تمرکز بر مراجع، مشارکت و خلاقیت، و توسعه فردی و حرفه‌ای تاکید دارد.

بیزینس کوچینگ چیست؟

بیزینس کوچینگ از کجا آمده است؟

پیشینه بیزینس کوچینگ به توماس لئونارد و افکارش در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ برمی گردد. قبل از این تاریخ کوچینگ بیشتر شامل به فعالیت‌های ورزشی مربوط می‌شد و برای پیشبرد اهداف ورزشی و کمک به ورزشکاران کاربرد داشت.

این روش در ابتدا بر اساس اصول روانشناسی شکل گرفت و در بین محققان کشور آمریکا گسترش پیدا کرد. اولین موسسه کوچ حرفه ای به وسیله توماس لئونارد در ۱۹۹۵ پایه گذاری شد. این موسسه خصوصی برای تقویت مهارت‌های مربی‌های بیزینس راه اندازی شد.

حرفه اصلی لئونارد حسابداری بود؛ بنابراین در شکل دادن یک کسب و کار مستقل، فرد با تجربه‌ای بود. او در کوچینگ شخصی از اصول و قواعد روانشناسی استفاده می‌کرد. که بعدها پایه و اساس رشد بیزینس کوچینگ شد.

روش کار توماس لئونارد پی درپی سوال کردن و گوش کردن به پاسخ سوال‌های مطرح شده بود. او از این سوال و جواب‌ها به نقاط ضعف پی می‌برد؛ در نتیجه کاستی‌های مراجع را از بین می‌برد. در سال ۱۹۹۵ نیز کوچینگ بین المللی تاسیس شد. لئونارد اعتقاد داشت کوچینگ شخصی قادر نیست بیماری فرد را برطرف کند اما با کمک به اشخاص سالم آن‌ها را به افرادی برجسته و متفاوت تبدیل می‌کند.

انواع کوچینگ کسب و کار

در کوچینگ روش گفتگوی کوچ یا مربی به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • کوچینگ مستقیم ( دستوری): در روش دستوری نقش کوچ در گفتگو بسیار زیاد است و مربی هدایت کننده گفتگو است. در این شیوه این مربی است که راه حل را بیان می کند و توقع دارد که مراجع از آن اطاعت کنند.
  • کوچینگ غیر مستقیم ( غیر دستوری): در روش غیر مستقیم، کوچ راه‌حل ارائه نمی‌دهد بلکه کمک می کند که مراجع تمرکز و دقت بیشتری داشته باشد و نسبت به موقعیت مورد نظر دید بهتری پیدا کنند.

کوچینگ مستقیم ( دستوری)

این شیوه مزیت های خاص خود را دارد و در بعضی مواقع نیز به کار گیری آن لازم است؛ به عنوان مثال در مواقعی که مهارت‌ها به‌صورت ساده آموزش داده می‌شوند استفاده ازاین شیوه مفید است. به عنوان مثال اگرمن بدانم شیوه کار مخلوط‌ کن چگونه است و شما در این مورد اطلاعی نداشته باشید، پرسیدن سوال برای مطلع شدن از افکار شما، باعث خوشحالی شما نمی‌شود؛ زیرا شما می‌خواهید با طرز کار هر کدام از دکمه‌های مخلوط‌ کن آشنا شوید.

گاهی اوقات کوچ نباید در گفتگو خنثی باشد و یک واکنش ملایم مفیدتر از سوال‌های پی درپی برای کشف احساسات طرف مقابل است. برای مفید بودن یک کوچ گاهی بهتر است یک مشاهده عرضه کند. وقتی مربی به اهداف مدنظر مراجع پایبند باشد و مشاهده دارای هدف باشد، نتیجه موثری به دنبال دارد.

کوچینگ غیرمستقیم ( غیردستوری )

در این روش مراجع از خود می‌آموزند. مراجع از این‌که مورد توجه مربی قرار می گیرند احساس رضایت دارند و از تلاش مربی خود تشکر می‌کنند. در این نوع گفتگو که بر اساس برابری است اعتماد دو طرف افزایش پیدا می‌کند.

مربی ادعا نمی‌کند که همه چیز را می‌داند و مراجع در پیدا کردن راه‌حل حس می‌کند که فرد مفیدی است. راه حل هایی که ارائه می‌شود بر پایه درک وفهم فرد تجربه‌گر موقعیت است. آگاهی وبصیرت با مراجع متناسب‌تر است؛ در نتیجه فرد در قبال اقداماتی که انجام می‌دهد و نتایجی که به دست می‌آید خود را بیشتر مسئول می‌داند.

اگر ایده، نتیجه مطلوب نداشته باشد همچنان مراجع در مواجه با آن احساس مسئولیت می‌کنند؛ بنابراین برای به دست آوردن نتیجه بهتر، دست از تلاش برنمی‌دارند.

بیزینس کوچ کیست؟

بیزینس کوچ یک مربی است که وظیفه هدایت یک کسب و کار را دارد تا بتواند آن را به نتایج مطلوب برساند. البته منابعی هم به‌صورت کتبی و آنلاین وجود دارد که فرد بتواند با استفاده از آن‌ها دانش خود را افزایش دهد؛ اما این منابع تئوری هستند، در صورتی که برای داشتن یک کسب و کار موفق علاوه بر داشتن اطلاعات لازم، تجربه نیز نقش کلیدی دارد.

در واقع این مربی، همان مالک کسب و کار است که توانسته است از سد مشکلات بگذرد وبه موفقیت های بزرگ دست پیدا کند؛ بنابراین مشکلات و موانع کسب و کارها را به خوبی می‌شناسد.

business coaching چیست

وظایف مربی کسب و کار چیست؟

بیزینس کوچینگ یک روش مشاوره‌ای است که به انواع کسب و کارها و کارآفرینان کمک می‌کند تا به هدف‌ها و آرزوهایشان دست یابند و عملکرد خود را بهبود بخشند. این روش بر اساس اصول و تکنیک‌های مشاوره و توسعه فردی استوار است و در طول جلسات کوچینگ، کوچ (مشاور) با کسب و کاری که در حال توسعه است همکاری می‌کند و راهکارهایی را ارائه می‌دهد تا به اهداف مدنظر برسد.

بیزینس کوچینگ به کارآفرینان کمک می‌کند تا مشکلات خود را شناسایی کنند و راهکارهایی برای حل آن‌ها پیدا کنند. هم‌چنین، در فرآیند تصمیم‌گیری‌های مهم، کوچ می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و از اثربخشی بیشتری برخوردار شوند. بیزینس کوچینگ به کارآفرینان کمک می‌کند تا بین کار و زندگی شخصی خود تعادل برقرار کنند و کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند. بیزینس کوچینگ می‌تواند برای هر حجم و نوع کسب و کاری مناسب باشد و به شرکت‌های کوچک و متوسط، کارآفرینان فردی و حتی سازمان‌های بزرگ کمک کند. مربی کسب و کار (بیزینس کوچ) وظایف متعددی را در ارتباط با کسب و کارهایی که در حال توسعه هستند، بر عهده دارد. در زیر تعدادی از وظایف مربی کسب و کار را بررسی می‌کنیم:

  • بررسی و تحلیل وضعیت
  • ارائه راهکارها و استراتژی‌ها
  • توانمندسازی و آموزش
  • پشتیبانی و تشویق
  • ارزیابی و پیگیری
  • توسعه شبکه

در کل، مربی کسب و کار در تمام مراحل رشد و توسعه کسب و کار، از طریق ارائه راهنمایی، نصحیت و آموزش‌های مفید، کسب و کار را در مسیر موفقیت و پیشرفت همراهی می‌کند.

تشخیص و تعیین ارزش ها و چشم اندازها

کوچینگ کسب و کار با تعیین اهداف و راهبردها، چشم‌اندازی را به افراد نشان می‌دهد. با توجه به تحلیل وضعیت، مربی کسب و کار به کارآفرین کمک می‌کند تا اهداف و راهبردهای واقع‌گرایانه و قابل دستیابی برای کسب و کار خود تعیین کند. این اهداف و راهبردها باید با توانایی‌ها و منابع موجود سازگار باشند و به کسب و کار کمک کنند تا در مسیر رشد و توسعه قرار گیرد.

تبیین مسیر رشد کسب و کار

بیزینس کوچینگ به کارآفرینان کمک می‌کند تا استراتژی‌های کسب و کار خود را تعیین کنند. کوچ با بررسی عوامل داخلی و خارجی کسب و کار و تحلیل موقعیت، می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا استراتژی‌های مناسبی برای رشد و توسعه کسب و کارشان انتخاب کنند.

وظایف یک بیزینس کوچ چیست؟

وارد کردن اطلاعات به روز و علمی در بیزینس

کوچینگ کسب و کار علاوه بر تجربه به علم نیز نیاز دارد. مربی کسب و کار می‌تواند کارآفرین را در توسعه شبکه حرفه‌ای و برقراری ارتباطات مفید با سایر کسب و کارها، سازمان‌ها و منابع مربوطه کمک کند. این شبکه‌سازی می‌تواند منجر به ایجاد فرصت‌های جدید، همکاری‌های استراتژیک و ارتقای شناخت کسب و کار شود.

مربیگری در زمینه توسعه مهارت های فردی

در وهله اول باید بدانید که آیا دوست داریدبه دیگران کمک کنید یا خیر. برای توسعه فردی چند عامل مهم وجود دارد که باید در آموزش قرار بگیرد؛ از جمله:

  • تعهد
  • برنامه‌ریزی دقیق و مدون
  • هدف‌گذاری
  • شناخت توانمندی‌های خود

پرورش یک مدیر و رهبر موفق

در هنگام رشد و توسعه کسب و کار، تغییراتی لازم است. مربی کسب و کار می‌تواند کارآفرین را در مدیریت تغییرات کمک کند و راهنمایی‌های لازم را در خصوص تطبیق با تغییرات و مدیریت اثرات آن‌ها ارائه دهد. بیزینس کوچینگ به کارآفرینان کمک می‌کند مهارت‌های لازم برای مدیریت کسب و کار را بهبود بخشند. این روش می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا مهارت‌های رهبری، مدیریت زمان، مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های دیگر را تقویت کنند.

در جلسات بیزینس کوچینگ چه می‌گذرد؟

جلسه کوچینگ شامل یک سری از کارهایی که است که به وسیله مربی و مراجعه کننده انجام می‌شود. در این جلسات موضوعاتی مانند اقداماتی و کارهایی که انجام شده‌است، میزان پیشرفت کار، موانع و مشکلات و اهداف، مورد بحث و گفتگو قرار می‌گیرند و تمرکز روی ارتقای موقعیت فعلی مراجعه کننده است.

در این جلسات سوال‌هایی پرسیده می شود تا ویژگی های و خصوصیات فرد مشخص شود و با توجه به این ویژگی ها، برای چالش‌ها و مشکلات کاری، راه حل در نظر گرفته می‌شود.

بیزینس کوچینگ چه کمکی به کسب و کارها می‌کند؟

برخی افراد به اشتباه تصور می‌کنند که بیزینس کوچینگ فقط برای کمک به کسب و کارهایی است که مشکل دارند؛ در صورتی‌که کوچینگ کسب و کار محیطی را فراهم می‌کند که مشکلات تبدیل به فرصتی برای بهبود کسب و کار شوند. کار آفرینان به دنبال راهنمایی و مشاوره های تخصصی هستند تا بینشی واقعی تر نسبت به آینده شغلی شان داشته باشند و برای حل موانع و کاستی‌ها راه حلی موثر پیدا کنند.

مزایای جلسات مشاوره و کوچینگ کسب و کار

کوچینگ راه را برای رسیدن به اهدافتان آسان‌تر می کند؛ یعنی شما را راهنمایی می‌کند که برای رسیدن به اهدافتان، اقدامات مفیدتر و موثر‌تری انجام دهید. از مهمترین فواید کوچینگ کسب و کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای دستیابی به اهدافتان برای شما نقشه طراحی می‌کند.
  • این روش استخدام کارکنان مفید را برای شما آسان‌تر می کند.
  • فضای پیشرفت و ترقی شما را مهیا می کند.
  • • شناخت باورها و عللی که آن را کمرنگ می‌کند را تسهیل می‌کند.
  • بینش و بصیرت صاحب کسب و کار را افزایش می‌دهد.
  • افزایش بازدهی و کارآیی کارکنان
  • تقویت و ایجاد مهارت خود رهبری

بیزینس کوچینگ مناسب چه کسانی است؟

روش کوچینگ برای همه افراد مناسب نیست برخی از افراد خود را عقل کل می دانند و برای افزایش دانش و ارتقا عملکرد خود تلاشی نمی‌کنند. بعضی‌ها نیزبه پیشرفت امیدی ندارند و برای کسب ثروت و ترقی مقاومت می‌کنند. آموزش کوچینگ برای این افراد فایده‌ای ندارد.

کوچینگ برای افرادی سودمند است که برای رشد و پیشرفت آماده هستند و با توجه به ویژگی‌ها و توانایی‌های خود و از طریق ایده‌هایی جدید و تازه می‌توانند در کسب و کار خود ترقی کنند.

چه زمانی به بیزینس کوچ مراجعه کنیم؟

در تعریف بیزینس کوچینگ آمده که یک راهنما برای موفقیت است، با این تعریف می‌توان پی برد که همیشه به آن نیاز داریم. زمان مراجعه به یک بیزینس کوچ، به شرایط و نیازهای شما بستگی دارد. در آغاز یک کسب و کار جدید مراجعه به یک بیزینس کوچ می‌تواند بسیار مفید باشد. آن‌ها می‌توانند شما را در مورد مراحل اولیه راه‌اندازی کسب و کار، ایجاد یک طرح کسب و کار، تحقیق بازار، استراتژی بازاریابی و مدیریت مالی راهنمایی کنند.

مناسب ترین زمان برای مراجعه به یک مربی کسب و کار کی است؟

اگر کسب و کار شما در حال رشد است و می‌خواهید آن را توسعه دهید، بیزینس کوچ می‌تواند به شما کمک کند تا استراتژی‌ها و روش‌های مناسب را برای توسعه کسب و کارتان شناسایی کنید و با چالش‌ها و موانع روبه‌رو شوید. مهم است که قبل از مراجعه به یک بیزینس کوچ، هدف‌های خود را مشخص کنید تا بتوانید از تجربیات آن‌ها بهره‌برداری نمایید.

معیارهای انتخاب یک بیزینس کوچ خوب

  • بیزینس کوچی را انتخاب کنید که سابقه راه‌ اندازی کسب و کار موفق را داشته باشد.
  • یک مربی کسب وکار موفق حرف‌‌های شما را به خوبی می‌شنود.
  • یک کوچ خوب تمام دانش خود را درزمینه پیشرفت کسب و کار در اختیار گروه شما قرار می‌دهد.
  • داشتن ذهنیت و نگرش مثبت
  • یک مربی خوب همیشه با مشتری خود در ارتباط است و دسترسی به او همیشه امکان‌پذیر است.
  • یک مربی موفق مسئولیت خود را به‌خوبی می‌شناسد و به آن متعهد است.
  • کوچ کسب و کار علم و دانش خود را به‌روز نگه می‌دارد و همیشه به افزایش مهارت و معلومات خود علاقمند است.

معرفی بیزینس کوچ‌های موفق در دنیا

در دنیای کسب و کار، بسیاری از بیزینس کوچ‌ها موفق می‌توانند به عنوان الگوهای الهام بخش برای سایر افراد علاقه‌مند به کسب و کار عمل کنند. البته، لازم به ذکر است که انتخاب بیزینس کوچ مناسب بستگی به نیازها و هدف‌های شما دارد. در زیر چند نمونه از بیزینس کوچ‌های موفق در دنیا را برای شما معرفی می‌کنم:

  • تونی رابینز (Tony Robbins): او یکی از مشهورترین بیزینس کوچ‌ها و متحول کننده‌های زندگی است. تونی رابینز به عنوان یک مربی انگیزشی، نویسنده و سخنران بین‌المللی شناخته می‌شود و در زمینه‌هایی مانند مهارت‌های زندگی، کسب و کار و موفقیت شخصی فعالیت می‌کند.
  • ماری فورلئو (Marie Forleo): او نمونه‌ای از موفقیت در زمینه کسب و کار آنلاین است. ماری فورلئو یک بیزینس کوچ، نویسنده و میزبان پادکست “MarieTV” است که در آن درباره موضوعاتی مانند کسب و کار، روابط و موفقیت شخصی صحبت می‌کند.
  • برندن براشارد (Brendon Burchard): او یکی از برترین بیزینس کوچ‌ها و متخصصان موفقیت شخصی است. برندن براشارد نویسنده کتاب‌های پرفروشی مانند «بیدار شو» و «عملکرد بالا» است و برنامه‌های آموزشی و مربیگری در زمینه بهبود عملکرد و موفقیت شخصی ارائه می‌دهد.
  • رابین شارما (Robin Sharma): او یک نویسنده، سخنران و بیزینس کوچ بین‌المللی است. رابین شارما به عنوان نویسنده کتاب «منجی کار» شناخته می‌شود و در زمینه توسعه شخصی، رهبری و کسب و کار فعالیت می‌کند.

بیزینس کوچینگ در دکتر ویز

دکتر ویز به صاحبان کسب و کار راهنمایی‌های لازم را ارائه می‌دهد تا با بصیرت و بینش بیشتر کسب و کار خود را مدیریت کنند. و برای گام برداشتن در این مسیرخدمات عالی به شما ارائه می‌دهد تا به آززویتان برسید. مشاوره کسب و کار دکتر ویز با بهره گیری از مشاوران متخصص باعث می‌شود که بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید و در مسیر درست گام بردارید.

سوالات متداول


بیزینس کوچینگ با برنامه‌ریزی دقیق و مشاوره‌های کاربردی و حتی تعیین راهبردهای کاری، راه را برای رسیدن به اهداف کسب‌وکار آسان‌تر می‌کند.

بیزینس منتورینگ یا استاد کسب و کار با کوچینگ یا مربی، همان‌طور که از لحاظ لغوی شبیه هستند؛ از لحاظ کاربردی نیز تا حدی مشابه‌اند؛ اما منتورینگ به این معناست که مدیر یا مسئول یک کسب و کار در کنار شخصی که قبلا آن کار را انجام داده قرار گرفته و از وی آموزش می‌بیند. منتورینگ عموما یک فرآیند بلندمدت است.

بیزینس کوچینگ با طراحی صحیح برنامه‌ریزی و استفاده‌ی کاربردی از ابزارها، بازدهی را بالاتر خواهد برد و در ترقی کسب‌وکارها موثر خواهد بود.

دیدگاه‌های شما

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امپراتوری یوتیوب

43.000 تومان

امپراتوری یوتیوب

تخفیف استثنایی

165.000 تومان

43.000 تومان