بیزینس چیست؟ Business plan چطور ما را به موفقیت میرساند؟!

در این مقاله می خواهیم به تعریف بیزینس پلن به عنوان یک اصل راهبردی در توسعه کسب و کار بپردازیم و بتوانیم دلایل لزوم داشتن یک بیزنس پلن خوب، برای پیشرفت در سیستم خود را تشریح کنیم.
دکتر ویز در تلاش است تا با معرفی بهتر این مقوله به شما موجب پیشرفت در مسیر کاری تان شود.. هر کسب و کاری برای شروع کار خود نیازمند تأمین منابع مالی می باشد. سرمایه گذاران پول خود را برای افراد ی سرمایه گذاری خواهند نمود که بتوانند آنها را قانع کرده و طرحشا ن سودآور باشد.
بیان ایده های کاری و توسعه ای خود در قالبی قابل فهم و منطبق بر یک منطق اصولی و منظم، طرح کسب و کار یا به اصطلاح بیزنس پلن نام دارد. این منطق تجاری باید وسیله تیمی حرفه ای تهیه شود به گون های که این تیم در تعامل با فرد یا تیم بتواند یک سند کتبی آماده کند که سرمایه گذار از ابتدا تا انتهای پروژه را بصورت خلاصه ملاحظه کند و از سودآور بودن سرمایه گذاری خود به اطمینان برسد.
بیزینس پلن چیست؟
به بیان ساده بیزینس پلن یک سند است که اصول اولیه در مورد کسب و کار، محصولات، و خدمات شما را مشخص میکند، بازاری را که هدف قرار داد هاید، اهدافی که برای کسب و کار دارید، و چگونگی دستیابی به آن اهداف را بیان میکند. بیزینس پلن که آن را به «طرح کسب و کار» ترجمه میکنند به منظور کمک به شما برای رسیدن به اهداف کسب وکار تان طراحی میشود.
وقتی طرح کسب وکار را به صورت شفاف و متقاعد کننده تنظیم کنید، در هر مرحله از کار تمرکزتان را برای رسیدن به اهداف فردی و مالی هدایت خواهد کرد. یک بیزینس پلن خوب همچنین موجب ترغی افراد و سازمانهایی نظیر بانکها به سرمایه گذاری در کسب و کار شما می شود. بیزینس پلن یکی از مهمترین برنامه هایی است که شما باید هنگام شروع یک کسب و کار داشته باشید، دکتر ویز به شما را در آشنایی بیشتر با این موضوع یاری خواهد کرد.
ساختار یک بیزینس پلن
هر بیزینس پلن دارای جزئیات بسیاری است که بسته به حوزه های که مدنظر شماست متفاوت خواهد بود. در نوشتن بیزینس پلن باید از انگیزهها و دلایل خود برای راه انداختن کسب وکار بگویید. همچنین باید بازار هدف، رقبای اصلی و تفاو تهای شما با این رقبا را مشخص کنید. ساختار، محتوا و عمق طرح کسب وکار به عوامل مختلفی از قبیل اهداف اصلی کسب وکار، مراحل کسب وکار شروع کسب وکار جدید، شرکت موجود و مستقل، یا به صورت وابسته، نوع کسب وکار یا صنعت، وضعیت مالی، اندازه شرکت و غیره بستگی دارد.
چرا به یک بیزینس پلن نیاز دارید ؟
اگر ما به بیزینس پلن به شکل یک نقشه راه بنگریم، بهتر می توانیم اهمیت آن را درک کنیم. برای رفتن از یک مبدا و رسیدن به یک مقصد مشخص، همواره مسیرها و گزینه های متفاوتی پیش روی شماست. که از جنبه های گوناگون نظیر زمان، هزینه و تجربه های متفاوت با یکدیگر فرق دارند. در واقع با توجه به شرایط ما در یک فعالیت اقتصادی و مسیرهای موجود ما به یک بیزینس پلن مناسب خواهیم رسید.
دلایل گوناگونی برای تهیه یک بیزینس پلن وجود دارد که این موضو ع وابستگی زیادی به نو ع کسب و کار شما دارد و چگونگی استفاد ه از یک بیزینس پلن را متفاوت می کند. اما موضوع مشترک برای همه کسب وکارها این است که یک بیزینس پلن ضروری است. پس از همه، چگونه میتوانید بدون هیچ طرحی که به شما کمک کند، کسب و کار خود را راه اندازی و رشد دهید؟ دلایل متفاوتی را می توان برای نیاز داشتن به بیزینس پلن مطرح کرد که برخی از انها شامل موارد زیر می شود:
- اگر می خواهید وام بانکی دریافت کنید، یک شریک برای کسب و کار خود بیاورید یا کسب و کار خود را به سرمایه گذاری تغییر دهید. به یک بیزینس پلن نیاز دارید .
- برای درک بهتر بازار هدف خود، واجد شرایط ساختن ایده های تجاری خود، تحقیق در مورد رقبا و امکان سنجی درباره بخش های مختلف نیازمند یک بیزینس پلن است .
- اینکه اکنون کجا هستید و می خواهید کجا باشید نیازمند یک بیزینس پلن کوچک خوب است. همچنین اقدامات خاصی که برای رسیدن به جایگاه هدف خود نیاز دارید به وسیله این طرح شناسایی می شود.
- یک بیزینس پلن اطلاعات پایه ضروری، استراتژی و فرهنگ استخدام شامل مدیران و کارمندان را که موجب رشد کسب و کار شما می شود، برای شما به ارمغان می آورد.
- بخش مالی طرح کسب و کار شما میتواند بر اساس بودجه کسب و کار شما و یک ابزار مفید برای مدیریت جریان نقدی به صورت ماهانه باشد.
ویژگی های یک بیزینس پلن خوب
دکتر ویز در پی آن است تا مخاطبین خود را با اصولی آشنا سازد که موجب شکل گیری یک بیزینس پلن خوب شود .موارد زیادی هستند که می تواند یک بیزینس پلن را متمایز و مناسب در جهت پیشبرد اهداف کسب و کار شما کنند در زیر برخی ازین موارد را برای شما آورده ایم:
کوتاه و مختصر
بیزینس پلن ها به دو دلیل بهتر است کوتاه و مختصر باشند:
- عموما طرح هایی که شمال صفحات زیاد و متن های فراوان باشد حوصله سر بر است و هیچ فردی زمان آن را ندارد تا یک بیزینس پلن 100 صفحه ای را بخواند. از آنجایی که هدف اصلی شما این است که بیزینس پلنی را که نوشته اید خواند ه شود. باید مختصر و کوتاه باشد.
- یک بیزینس پلن طولانی به مرور زمان انگیزه شما را برای بازگشت به آن و اصلاح و استفاده مجدد کاهش می دهد و بعد از گذشت مدتی بی استفاده می شود. از آنجایی که هدف از تدوین
بیزینس پلن مراجعه متعدد به آن و آپدیت کردن مطالب ان با توجه به تغییر شرایط استفاده کوتاه بودن امری ضروری است
شناسایی مخاطبان
بیزینس پلن خود را به گونه ای تهیه کنید که برای مخاطبین هدف خود قابل فهم و درک باشد. همواره امر را به یاد داشته باشید که در بسیاری از موارد سرمایه گذاران دانش شما را نداشته و در زمینه کاری شما دانشمند نیستند. لذا برای جذب آنها نیاز دارید تا بیزینس پلن خود را قابل فهم و ساده بیان کنید تا با فهم و دانش همه مخاطبین خود هماهنگ باشد. این موضوع به ویزه در صورتی بسیار مهم یم شود که کسب و کار شما دارای فرآیندهای پیچیده علمی بوده و موجب سردرگمی می شود.
شناخت رقبا
برای رسیدن به موفقیت رقبای خود را بشناسید. شناخت رقبا و آشنایی با نقاط ضعف و قدرت آنها موضوعی مهم در پیشبرد اهدافتان است .نوشتن بیزینس پلن بدون توجه به بازار رقابتی در حوزه کسب و کارتان نمی تواند آنطور که انتظار دارید در به نتیجه رسیدن درست عمل کند. شناخت رقبا و آشنایی با مفاهیم رقابت موجب می شود که به توان لازم به ایت عرصه وارد شوید و با تهیه یک بیزینس پلن مناسب بتوانید به رقابت درستی بپردازید
برنامه ریزی
برنامه ریزی درست و اصولی همیشه یکی از مهم ترین اصول فعالیت های اقتصادی بوده و هست. بیزینس پلن شما باید منطبق بر برنامه هایی باشد که برای دوره های متناوب کاری خود در نظر دارید. بدون برنامه ریزی طرح کسب و کار شما معنای خاصی ندارد. در نتیجه بیزینس پلن شما بیش از هر چیزی معرف برنامه های شماست و در جهت رسیدن به اهداف تجاری نهفته در این برنامه ها.
درنظر گرفتن همه جوانب
یکی از مهم ترین اصول در فعالیت های اقتصادی توجه به جزییات مهم و تعیین کننده است. یک بیزینس پلن که در موفقیت شما موثر باشد لازم است در تهیه آن به همه این جرییات مهم توجه شود. در واقع در بسیاری از موارد این چزییات می تواند مسیر کسب و کار را در شرایط بهتری قرار داده و موجب کارکرد بهتر بیزینس پلن شما شود.
شجاعت
نوشتن یک بیزینس پلن در جای خود یک کار دشوار و زمان بر است و بسیاری از صاحبان مشاغل به آن به عنوان یک مانع نگاه می کنند. اما باید این نکته را بدانید که برای پیشرفت کسب و کار خود نباید بترسید و اگر شناخت کافی به حوزه کاری خود دارید دست به کار شوید.
بسیاری از سرمایه گذاران، صاحبان استارتاپ ها و کارآفرینان کارشناس نیستند و نظیر شما ممکن است ضعف هایی در حوزه کاری خود داشته باشند. لذا اگر مدرک دانشگاهی یا آموزشی خاصی در حوزه کاری خود ندارید در نوشتن بیزینس پلن شجاعانه عمل کنید و به راحتی بیزنس پلن مناسب و استاندارد برای خود بنویسید.
لزوم تهیه بیزینس پلن برای کسب و کارهای آنلاین
هدف مجموعه دکتر ویز ارائه راهکارهای مناسب و کارآمد در تهیه بیزینس پلن برای کسب و کارای های اینترنتی است. چرا که عموما با توجه به شیوه و متد کار این قبیل تجارت ها توجه کمتری به تهیه بیزینس پلن در ان می شود و این موضوع می تواند حلقه گمشده در کسب و کارهای اینترنتی باشد.
در نگاه اول تهیه یک بیزینس پلن برای بیزینس های اینترنتی شاید امری بیهوده تلقی گردد. اما همانطور که گفته شد داشتن بیزینس پلن خوب همانند یک نقشه راه است و می تواند شما را به اهداف برنامه ریزی شده سریع تر برساند. پس نمی تواند در تجارت های آنلاین از تهیه بیزینس پلن صرف نظر کرد. در نظر داشته باشید که داشتن بیزینس پلن علاوه بر مسیر و راهنای رسیدن به اهداف کسب و کار اینترنتی شما، دید مناسبی نسبت به وضعیت واقعی شما و رقبایتان می دهد.
مواردی که در تهیه بیزینس پلن برای کسب و کارهای آنلاین باید به آنها توجه کنیم
ایده های کسب و کار
در فعالیت های انلاین مهم ترین رکن، ایده های شکل دهنده به کسب و کار شماست. در واقع داشتن موضوعی که موجب شده تا شما به اینترنت به عنوان بستر فروش، بازاریابی و یا ارائه خدمات خود روی آورده اید در بیزینس پلن شما نخستین گام است. شناسایی این ایده در رسیدن به بیزنس پلن موفق بسیار مهم است.
شناخت مخاطب
مخاطب هدف در کسب و کارهای اینترنتی، اصلی مهم در رسیدن به بیزینس پلن مناسب است. هر محصول و یا خدمتی که به صورت آنلاین عرضه می گردد مخاطب خود را دارد و اگر شما بدون شناخت آن به فعالیت اقدام کنید در پیدا کردن کاربران حقیقی خود شکست خواهید خورد . در نتیجه بیزینس پلن شما باید در جهت خدمت رسانی به مخاطبین واقعی سایت یا فضای مجازییتان باشد.
تحلیل بازار
باید در هنگام تهیه بیزینس پلن بازار های مشترک داخلی و جهانی کسب و کار اینترنتی خود را شناسایی و بررسی کنید. باید اطلاعات موجود به دست امده از مشاهدات و تحقیقات دیگران را تحلیل و آن را در کنار اطلاعاتی قرار دهید که حاصل مشاهدات و روش های جست و جوی خودتان هستند. در واقع تجربیات جهانی در زمینه تجارت انلاین شما بسیار راهگشاست.
اندازه کسب و کار
باید زمینه تولید و معرفی محصول خود را در اینترنت مشخص کنید. در واقع قسمتی از بازار که می خواهید پوشش دهید در تهیه بیزینس پلنتان بسیار موثر است. در قدم های اول بهتر از از بازارهای کوچک شروع کنید تا بتوانید به مرر زمان مطابق با برنامه بیزینسی خود ان را گسترش دهید و به اهداف تعیین شده در بیزینس پلن خود برسید.
اهداف کسب و کار
یکی از مهم ترین مراحل در تهیه بیزینس پلن های کسب و کارهای اینترنتیف نوشتن و مشخص کردن اهداف تجارت آنلاین شما است. این مساله جز سه رکن اصلی بهبود کسب و کار اینترنتی شما بوده و سعی کنید در تعیین ان وقت بیشتری بگذارید.
نیازهای اولیه
یکی از مسائل مهم در کسب و کارهای اینترنتی، نیازهای اولیه برای تجارت است. در واقع بیزینس پلن شما بر طبق این نیازها جلو رفته و در درجه اول به دنبال رفع آنها می باشد. چرا که اگر به انها در مسیر کاری خود توجه نکنیم می تواند در رسیدن به اهداف بعدی مشکل ساز شود.
مدل عملکرد
در واقع این بخش بسته به نوع کسب و کار اینترنتی شما بوده و به بیزبنس پلن شما جهت می دهد. در راستای بهبود کسب و کار خود باید به مدلی برسید تا برساس ان سایت خود را رو به جلو ببرید. به طور مثال:
- در ابتدا به مدت سه ماه، روزی ۳ ساعت وقت بر روی سایت می گذاریم. هر هفته ۳ محصول و هر ماه ۲ مطلب به سایت می افزاییم.
- مطالب توسط خود من تهیه و ترجمه می شود.
- بعد از گذشت ۳ ماه، تا یک سال پس از راه اندازی فروشگاه، هر ماه ۴-۵ محصول و ۱-۲ مطلب به سایت باید اضافه کنیم.
- بعد از گذشت ۳ ماه، تا یک سال، نیاز داریم وقت بیشتری برای کسب و کارمان بگذاریم: پاسخ به تماس ها، تهیه پیش فاکتور، پیگیری مشتریان، و … در این صورت نیاز است هر روز به طور تمام وقت به این کسب و کار بپردازیم.
- در طول مدت یک سال پس از راه اندازی فروشگاه اینترنتی، در نمایشگاه های تخصصی حاضرشویم و با تولیدکنندگان و واردکنندگان اجناس وارد مذاکره کنیم. حداقلش این است که با آن ها آشنا شده و لیستی از آنها در اختیار خواهیمداریم. همچنین کسب و کار خودمان را به آنها معرفی می کنیم تا در آینده راحت تر روی همکاری مان بتوانیم مذاکره کنیم و برای آنها نا آشنا نباشیم.
- در صورت امکان، یک سال پس از راه اندازی فروشگاه اینترنتی، یک مسافرت بازاریابی بکنیم.
هدف اول و اصلی ما جمع آوری اطلاعات فروشندگان شهرهای مختلف در چند استان و نیز معرفی سایت به آنها می باشد. هدف دوم پیدا کردن مشتری در همین سفر می باشد.
- در ۲ سال آینده با یکی یا دو نفر از فروشندگان بزرگ و خوش نام، به صورت نزدیک شروع به کار کنیم و بخشی از فعالیت های فروش را از طریق آنها انجام دهیم. ضمناً سعی می کنیم از تجارب و اعتبار آنها نیز استفاده کنیم و بازار را بهتر و بیشتر بشناسیم و با تولیدکنندگان و عمده فروشان بیشتر آشنا شویم.
بیزینس پلن بازاریابی
در بیزینس پلن بازاریابی یکی از موارد بسیار مهم است. شما باید درنظر بگیرید که هر فعالیت اینترنتی جهت ابقای خود باید تمهیدات مناسبی برای بازاریابی و جذب مخاطب داشه باشد. به طور مثال:
- اساس بازاریابی اینترنت ی بر پایه “بازاریابی محتوا” و “سئو” و در زمینه اینترنت بنا شده است
- ایجاد محتوای کاربردی و انتشار آن در وبلاگ فروشگاه و جذب مخاطبان دائمی
- رعایت اصول سئو و بهینه سازی سایت و جذب مشتریان از طریق موتورهای جستجوگر
- انجام یک سفر بازاریابی با هدف معرفی کسب و کار و جمع آوری اطلاعات فروشندگان، بازاریابی تلفنی و ارسال فکس و پیامک به شماره های جمع آوری شده
- ایجاد بخشی در سایت جهت دریافت شماره تماس بازدیدکنندگان، ارسال پیامک های فروش ویژه و ارسال پیامک های خاص به فروشندگان و همکاران )تبریک اعیاد، اعلام نمایشگاه ها و … (
- چاپ کاتالوگ، بروشور و کیسه های تبلیغاتی با آرم و آدرس سایت
بیزینس پلن خروج
یکی از سخت ترین و تلخ ترین قسمت های یک بیزینس پلن در کسب و کارهای اینترنتی نحوه تعطیل کردن کسب و کار است. به هر طریق هر تجارتی روزهای فراز و فرودی دارد و ممکن است در زمانی مجبور به تعطیلی ان شویم. اما آنچه که در چنین شرایطی مهم است نحوه صحیح خروج از کسب و کار است تا مانع از ضرر و آسیب بیشتر به ما شود.
این موضوع نیز در بیزینس پلن کسب و کار اینترنتی بسیار حائز اهمیت است و باید حتما در آن بگنجانیم. در یک بیزینس پلن خوب حتی نحوه های خروج صحیح و راهکارهای مناسب جمع اوری کسب وکار نیز باید گنجاده شود تا در صورت بروز مشکل درتجارت آنلاین ما از آسیب بیشتر جلوگیری شود. در زیر به برخی ازین موارد اشاره کرده ایم:
- سعی خواهیم کرد که سایت و متعلقات مربوط به آن را به قیمت روز خود به فروش رسانیم. این متعلقات شامل لوازم و تجهیزات فیزیکی و همچنین بانک اطلاعاتی جمع آوری شده خواهد بود.
- تمام خدمات مرتبط با کسب و کارمان را ظرف دو ماه تعطیل می کنیم. مشتریان دائمی و دیگر کسانی که به کسب و کارمان گره خورده بودند ر ا از فروش یا تعطیلی سایت آگاه کرده و آنها را به همکاران معتبر خودم معرفی می کنیم.
- در طول زمان و از ابتدای راه اندازی سایت، مقداری از درآمد حاصل از کار را پس انداز کرده تا در همچین روزهایی و یا شرایط نامساعد دیگر پشتیبان داشته باشیم.
- پس از تعطیلی کار، حتماً آن را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهیم تا مشکلات و ویژگی ها ی کار را پیدا کنیم. این تجربیات را هم در اختیار دیگران می گذاریم، هم در صورت نیاز بار دیگر خودمان به کار می گیریم ،
کسب و کار و بیزنس شما دقیقاً چیست؟
بهتر است در جواب سوال فوق، کسب وکار یا ایده کارآفرینی خود را نهایتاً در یک جمله مطرح کنید. سعی کنید با سادهترین کلمات و عبارات ممکن یک عنوان نسبتاً کوتاه و قابل فهم برای ایدهی کاری خود در نظر بگیرید. عبارات پیچیده نه تنها کار شما را جذاب جلوه نمیدهد بلکه باعث گنگی و غیرقابل فهم شدن ایدهتان میشود.
بنابراین اگر کار موردنظر شما ذاتاً اسم قلنبه سلنبهای دارد، سعی کنید در پرانتز عبارت متناسب و قابل فهمی برایش انتخاب کنید و در کنارش بنویسید. طوری عنوانتان را انتخاب کنید که هرکس با هر سطح دانشی بتواند آن را درک کند. مثلاً اگر ایده کاری شما مربوط به تولید کودهای طبیعی زراعی است، میتوانید در کنار عنوان علمی، اصطلاح قابل فهم آن را نیز بنویسید. برای مثال: «عنوان کسبوکار: تولید سولفات کلرواسید (نوعی کود طبیعی زراعی)»
-
کسبوکار شما میخواهد چه مشکلی را برطرف کند (بیزنس چیست)
ایدهها از نیازها سرچشمه میگیرند. بنابراین هر ایده کسبوکاری قابلیت حل یک مشکل را دارد. شما باید بهدرستی و کاملاً شفاف بتوانید هدف کار خود را به کسی که بیزینسپلنتان را مطالعه میکند انتقال دهید.
در این مرحله نیز با گریز از نوشتن اصطلاحات علمی، سعی کنید با ادبیاتی ساده هدفتان را مشخص کنید. یادتان باشد هرچقدر سادهتر بنویسید، بیزینسپلن یا طرح کسبوکار بهتری را ارائه میکنید.
البته اهدافی که اکثر طرحهای کسبوکار دنبال میکنند در زمینههای ورود تکنولوژی به کسبوکارهای سنتی و نحوه انجام راحتتر یک فعالیت هستند. چنین طرحهایی بهراحتی در یک بند میتوانند بهصورت کامل توضیح داده شوند.
-
چه چیزی ارائه میدهید؟
ممکن است چیزی که شما در کسبوکارتان ارائه میدهید یک وسیله کاربردی یا یک خدمت باشد. بنابراین باید نام وسیله یا خدمت خود را بنویسید. آنگاه نحوه استفاده و دسترسی دیگران به آن را نیز مشخص کنید. ممکن است خود ایده شما در زمینه نحوه دسترسی افراد به یک خدمت خاص باشد؛ در اینصورت با استفاده از مثالها کارتان را قابل فهمتر کنید.
-
وجه تمایز شما چیست؟
اگر ایده کاری شما شبیه به کاری است که هماکنون انجام میشود، باید وجه تمایزی برای کارتان در نظر بگیرید که اگر قصد جذب سرمایهگذار داشتید، آن فردی که میخواهد روی پروژه شما سرمایهگذاری کند را قانع کند. اگر کار شما هیچ وجه تمایز خاصی نداشته باشد، نه تنها بیزینسپلن شما ناقص خواهد بود، بلکه طرح کسبوکار شما به عنوان یک ایده اجرایی پذیرفته نمیشود. وجه تمایز میتواند مهمترین بخش یک طرح کسبوکار باشد.
-
بازار هدف شما کجاست؟
مشخص بودن بازار هدف یک کسبوکار، قابلیت اجرای آن کار را کاملاً واقعی جلوه میدهد. بنابراین سعی کنید یک بازار هدف معین برای ارائه محصولات و خدمات خود در نظر بگیرید . البته این بازار باید در دنیای واقعی پذیرای محصولات شما باشد و فقط یک عنوان کاغذی نباشد.
شما میتوانید بعد از مشخص کردن بازار هدف، بهصورت آزمایشی کار خود را وارد آن بازار کنید یا فقط حرفش را در آن بازار بزنید و عکسالعمل آن بازار را بررسی کنید. البته مشورت با یک یا چند فرد کاردان میتواند بازار هدف را بسیار بهتر برای شما مشخص کند.
-
مواد اولیه خود را چگونه تهیه میکنید؟
اگر ایده کاری شما مربوط به یک کسبوکار تولیدی است که نیاز به تهیه مواد اولیه دارد، باید منبع تهیه مواد اولیه خود را ذکر کنید. باید بتوانید این مواد اولیه را با کمترین واسطه و در حد امکان بهصورت مستقیم خریداری کنید.
هرچقدر واسطهای خرید شما بیشتر باشد، هزینه خرید مواد اولیه شما نیز بالاتر خواهد بود. بنابراین ذکر منبع اولیه تهیه مواد میتواند نقش مهمی در پیشرد پروژه کاریتان داشته باشد. به همین دلیل هم باید در بیزینسپلن کسبوکار هم گنجانده شود.
-
به چه تجهیزاتی نیاز دارید؟
اگر ایده کسبوکار شما برای اجرا نیازمند تجهیزات خاصی است، باید آن تجهیزات را در بیزینسپلن خود عنوان کنید. نوشتن تجهیزات لازم باعث میشود تا هزینههای تهیه آنها بهتر برآورد شود. بنابراین هم خود شما و هم سرمایهگذاران پروژهتان به این عناوین نیاز دارند.
-
چگونه مشتری پیدا میکنید؟
پیدا کردن مشتری بستگی به بازار کار مشخص شده شما دارد . اگر بازار هدفتان کاملاً آماده پذیرش محصول شما باشد، مشتریانتان در همان بازار خواهند بود. گاهی بازار هدف شما یک جامعه گسترده را شامل میشود.
این مورد در ایدههای کسبوکار اینترنتی بیشتر دیده میشود. بنابراین استفاده از ابزارهای جدید تکنولوژی بهترین کمککننده شما برای معرفی و عرضه محصول یا خدمتتان به بازار هدف و مشتریان آن خواهد بود. در بازارهای ملموس و غیرمجازی میتوان مستقیماً مشترهای عمده یا خورده را مورد آزمایش قرار داد.

در حال حاضر منبع درآمد شما چیست؟
منبع درآمد فعلی شما از آن لحاظ اهمیت دارد که بتوان میزان توان مالی شما برای حمایت از طرح کسبوکارتان را سنجید. اگر شما خود از توان مالی بالایی برخوردار باشید، نمیتوانید سرمایهگذاران را مجاب کنید چون آنها در جواب به شما خواهد گفت که خودتان سرمایهگذاری را انجام دهید.
اما معمولاً طرحهای کسبوکاری که نیاز به جذب سرمایهگذار دارند، متعلق به افرادی هستند که خود توان مالی کافی برای حمایت از پروژهشان را ندارند؛ در اینصورت میتوانید با بیان منبع و مقدار درآمد فعلی خود، سرمایهگذاران را ترغیب به حمایت از کارتان کنید.
”]البته گاهی این منبع درآمد شخصی شما نیست که اهمیت دارد بلکه وضعیت فعلی کسبوکاری است که کارهای ابتدایی آن را انجام دادهاید و میخواهید آن را گسترش دهید است که اهمیت دارد.
-
قرار است به کجا برسید؟
اگر تمام برنامههای شما به خوبی پیش برود، در نهایت کسبوکار شما به چه شکلی درخواهد آمد؟ ارائه چشمانداز هدف و توصیف آینده کسب وکار، پاسخ خوبی برای این سوال خواهد بود. چه بهتر که ایده کاری شما پتانسیل تبدیل شدن به یک کسبوکار تاپ را داشته باشد. بنابراین این مرحله یکی از مراحل ایدهآل تهیه بیزینسپلن هم برای خودتان و هم برای سرمایهگذاران خواهد بود. مکتوب کردن چرایی انجام یک کار و ایجاد یک چشمانداز قوی میتواند شما و تیمتان را از نظر روحی کاملاً پشتیبانی کند.
-
چه افرادی درگیر کسبوکار شما هستند؟
منظور از افراد درگیر، تیم کاری شماست. افرادی که در اجرای کسبوکارتان با شما همکاری دارند، گزینه مهمی در اجرای درست آن کار است. بنابراین اگر افراد کاردان و متبحری در تیم شما باشد، امکان به نتیجه رسیدن کار چند برابر افزایش پیدا میکند. ممکن است افرادی بهصورت مستقیم و افرادی بهصورت غیرمستقیم درگیر کار شما باشند. وظیفه شما این است که تمام این افراد را شناسایی کنید و در طرح BP خود بنویسید.
-
چقدر زمان لازم است تا چشمانداز نهایی کسبوکارتان محقق شود؟
هرکاری برای تثبیت و به ثمر نشستن به مدتزمان نسبتاً مشخصی نیاز دارد. شما چه مدتزمانی را در نظر گرفتهاید تا کسبوکارتان به مرحله شکوفایی برسد؟ این مدتزمان برای کسبوکارهای مختلف از شش ماه تا چند سال متفاوت است. سعی کنید در بیزینسپلن خود یک زمان معقول برای به ثمر نشستن کارتان در نظر بگیرید.
جوابهای شما قبل از هرچیزی سندی برای یک برنامهریزی درست در مسیر تحقق یک کسبوکار اصولی هستند. بنابراین اگر جوابهایتان بتواند خود شما را قانع کند، به یقین میتواند سایر افراد و حتی سرمایهگذاران را نیز متقاعد کند. گاهی قانع کردن افراد متخصص برای همکاری سختتر و پیچیدهتر از قانع کردن سرمایهگذاران است.
البته وجود آن افراد متخصص میتواند مُهر تاییدی برای سرمایهگذاران نیز باشد. اگر فرد متخصص پروژه، خود شما هستید، این مورد را با جدیت و تاکید بیشتری در بیزینسپلنتان مطرح کنید. تخصص امتیاز بزرگی است که اگر صاحب اصلی یک ایده داشته باشد، میتواند آن را در مسیر پروژه به کار گرفته و نتایج سریعتری دریافت کند. زیرا اعتقاد به یک پروژه در سایر افراد دیرتر نسبت به صاحب اصلی پروژه اتفاق میافتد.
آیا بیزینسپلن باید طرح استهلاک نیز داشته باشد؟
یک بیزینسپلن خوب میتواند حتی شامل یک طرح توجیهی برای استهلاک پروژههای تولیدی یا طرح خروج از پروژههای آنلاین باشد. این طرح از آن لحاظ اهمیت دارد که بتوان نتیجه گرفت اگر به هر دلیلی امکان پیشبرد پروژه در مراحل بعدی امکانپذیر نبود، چطور میتوان از آن خارج شد؟!
در واقع حداقل و حداکثر هزینه برای خروج از یک کسبوکار چه مقداری خواهد بود؟!
مشخص کردن حد ضرر یک کسبوکار میتواند بخشی از بیزینسپلن آن باشد. اما اکثر افراد دوست ندارند در زمان ایدهپردازیهایشان در مورد شکستها بنویسند؛ بنابراین این گزینه را نادیده میگیرند.
چرا بعضی از کسبوکارها بدون بیزینسپلن هم موفق شدهاند؟
طراحی بیزینسپلن هیچ تضمینی برای موفقیت در یک کسبوکار نیست. در قسمت فوق اشاره کردیم که یک بیزینسپلن حتی میتواند شامل طرح خروج یا منحل کردن یک کسبوکار نیز باشد. بنابراین طرح کسبوکار یا Bisiness Plan تنها جنبه شفافسازی دارد. این طرح مانند یک نقشه راه میماند که میتواند راهنمای ما باشد.
مطمئناً کسبوکارهایی وجود دارند که حتی بدون بیزینسپلن هم موفق شدهاند؛ اما این دلیل نمیشود که ما از ایجاد نقشه راه خود دست بکشیم. به ثمر نشستن ایدههای کسبوکار به عوامل زیادی بستگی دارند. نحوه مدیریت، قدرت مالی، سرمایهگذاران منصف، تیم حرفهای و کاربلد، بازاریابی مناسب، محصولات باکیفیت، ریسکپذیری، زمان و …. همگی در نزدیک شدن به چشمانداز نهایی پروژههای کاری نقش دارند.
امروزه روانشناسان حتی روحیات تیم و باورهای تیم را دخیل در توسعه کسب و کارها میدانند. بنابراین بیزینسپلن تنها بخش کوچکی از کاری است که باید قبل از شروع به ایجاد کسبوکارمان انجام دهیم. بهانه تراشی برای فرار از ایجاد نکردن طرح کاری، تنها شفافسازیهای لازم را از ما دور میکند. یادتان باشد یک ایده کاری در ابتدا بسیار ضعیف و شکننده است. طرح کسبوکار یا BP پروژهمان میتواند این شکنندگی را برطرف کند.

چه کسی باید طرح بیزینسپلن را طراحی کند؟
بسیاری از صاحبان پروژههای کاری، طراحی بیزینسپلن خود را به افراد دیگر میسپارند. این کار نمیتواند کار درستی باشد. وقتی جرقه ایجاد یک کسبوکار در ذهن شما زده شده باشد، چطور شخص دیگری میتواند طرح متقاعدسازی آن را بنویسد.
با اطمینان میتوان گفت که بهترین شخص برای نوشتن طرح کسبوکار شما، خود شما هستید. شما میتوانید در مسیر طراحی بیزینسپلن خود از دیگران کمک بگیرید اما آن را بهصورت کلی به اشخاص دیگر واگذار نکنید.
بیزینسپلن باید چند صفحه باشد؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که هرچقدر ایده کاری شما قابل اجراتر باشد، میتوان آن را خلاصهتر مطرح کرد. گاهی یک ایده خوب در یک صفحه نیز قابل ارائه است. بعضی از پروژههای کاری منابع و تجهیزات بیشتری نیاز دارند، بنابراین برای ارائه بهتر به چند صفحه نیاز دارند.
هرچقدر بیزینسپلن شما کوتاهتر باشد، بهتر میتوانید آن را مرور کنید. اگر طرح کسبوکار شما 100 یا 200 صفحه باشد، هم مطالعه آن برای دیگران دشوار خواهد بود و هم مرور و آپدیت کردن آن برای خودتان سخت خواهد شد.
طولانی بودن طرحهای کسب وکار دلیل بر بهتر بودن آنها نیست. بنابراین از نوشتن طرحهای کسبوکار طولانی پرهیز کنید. اگر این کار در ابتدا برایتان سخت است، بهتر است طرح اولیه خود را هرچقدر هم که طولانی شد بنویسید. سپس آن را مرور کرده و موارد اضافیاش را حذف کنید و سایر مطالب را نیز خلاصهتر و کوتاهتر کنید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا به یک بیزینسپلن کوتاه، مختصر و مفید برسید.

هدف اصلی بیزینسپلنها باید چگونه باشد؟
هدفی که یک کسبوکار دنبال میکند، باید یک هدف مشخص و یکتا باشد. طرحی که چندین هدف برای کسبوکار ارائه دهد، هم باعث سردرگمی میشود و هم طرح شما را با نقص روبرو میکند. تصور میشود طرحهایی که چند هدف را دنبال میکنند به نسبت طرحهایی که تنها یک هدف خاص و مشخص را دنبال میکنند، پتانسیل اجرا و موفقیت کمتری دارند. بنابراین بهتر است تنها روی یک هدف واحد تمرکز کنید تا انرژی شما برای تحقق چند هدف تقسیم نشود.
انواع بیزنس پلن برای کارهای بیزنسی
بیزینس پلنها دارای انواع مختلفی هستند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مینیپلن (طرحی کوچک برای کسب وکارهای کوچک)
این بیزینسپلن شامل مقدار سرمایه موردنیاز، برنامه بازاریابی، گردش مالی، تراز مالی و روش درآمدزایی است که حداکثر در 10 صفحه میتوان تنظیم کرد. - ورکینگپلن (طرح کار یا برنامه کار)
ورکینگپلنها میتوانند حاوی اطلاعات بیشتری نسبت به مینیپلنها باشند. بنابراین نسخه کاملتری از بیزینسپلن هستند که میتوانید طرحتان را با آن استارت بزنید. - پرزنتیشنپلن (برنامه ارائه کسبوکار)
پرزنتیشنپلنها معمولاً از صفحات کاغذی و مجازی خارج شده و به شکل طرحهایی شفاهی درمیآیند که مناسب ارائه در جمع متخصاصان یا سرمایهگذاران است. - آنلاینپلن (برنامه کسبوکار برخط یا آنلاین)
اگر طرح کسبوکار خود را با استفاده از مجموعه نرمافزارهای آفیس (Office) به شکل آنلاین دربیاورید، یک بیزینسپلن آنلاین یا آنلاینپلن خواهید داشت. مزایای استفاده از این نوع طرحها شامل امکان به اشتراکگذاری اینترنتی آن و ویرایش و توسعه آسان آن است. امروزه افراد و شرکتها تمایل دارند تا طرحهای کسبوکار خود را بهصورت آنلاین دربیاورند. بنابراین استفاده از آنلاینپلنها روز به روز افزایش پیدا میکند.

استفاده از مایندمپ برای طراحی بیزینسپلنها
مایندمپ یا Mind Map، یک سیستم آنلاین مختص طراحی چشماندازیهای آموزشی است که میتوان از آن برای طراحی بیزینسپلن هم استفاده کرد. مایندمپ یک نقشه ذهنی منظم به شما ارائه میکند که بهراحتی قابل دستکاری و ویرایش است. شما میتوانید به راحتی به کمک مایندمپ، بیزینسپلنهای خود را در هر سطحی که بخواهید بهصورت آنلاین تنظیم کنید.
استفاده از این برنامه بسیار راحت است. بنابراین برنامههای کاغذی خود را به کمک مایندمپ به یک طرح آنلاین و منظم تبدیل کنید. آنگاه آن را با افراد موردنظرتان به اشتراک بگذارید.
چه زمانی میتوانیم بیزینسپلن خود را ویرایش کنیم؟
شما زمانی میتوانید بیزینسپلن خود را دستکاری یا ویرایش کنید که قصد بهتر کردن آن را داشته باشید. شما میتوانید هر ایده جدید برای کسبکارتان را یادداشت کنید. آنگاه در دورههای زمانی مشخص (مثلاً یکبار در هفته یا یکبار درماه) بیزینسپلنن خود را بهروزرسانی کنید.
در جریان بروزرسانی طرح کسبوکارتان، در نهایت به یک طرح جامع و بی عیب و نقص میرسید که در صورت ارائه میتواند هرکسی را قانع کند. قدرت بروزسانی را دست کم نگیرید و برای آن وقت بگذارید. نگذارید ایدههای کسبوکارتان در حد برنامههای قدیمی و غیرخلاقانه باقی بمانند.

طرحهای کسبوکار آنلاین
ایده راهاندازی کسبوکارهای آنلاین یا ساخت فروشگاه اینترنتی هر روز در حال گسترش است. بنابراین شما میتوانید بخشی از کار خود را به اجرای آنلاین آن اختصاص دهید. مثلاً اگر قصد راهاندازی یک کارگاه تولیدی را دارید، بیزینسپلن خود را به دو بخش تبدیل کنید:
- بیزینسپلن کلی کسبوکار
- بیزینسپلن اجرای آنلاین کسبوکار
شما میتوانید با استفاده از قابلیتهای دیجیتال مارکتینگ، حتی قبل از شروع کسبوکارتان به فعالیت بپردازید و بازار هدف خود را بسازید. برای این کار از گزینه همکاری در فروش کسبوکارهای مشابه ایده خود شروع کنید.
با پیدا کردن بازار مناسب هدف و مشتریهای وفادار، راهاندازی کسبوکار مستقل خود را آغاز کنید. با این کار در نهایت هوشمندی از صفحات مجازی و تکنولوژی در حال گسترش شبکههای اجتماعی به نفع خودتان استفاده کردهاید. یادتان باشد میتوانید ابزارهای آنلاین را دست کم نگیرید و از آنها نهایت استفاده را ببرید.
بیزینس چیست؟
داشتن اطلاعات کافی درباره هر زمینهای که به آن ورود میکنید میتواند شما را در نوع عملکردی که از خود نشان میدهید از دیگران متمایز کند. میخواهید یک بیزینس برای خودتان راهاندازی کنید؟ پس بهتر است در ابتدا بهتر است بدانید که بیزینس چیست؟ و کار بیزینس چیست؟ تا راهی که در آن قدم گذاشتهاید را بتوانید راحتتر درک کنید. تعریف بیزینس از نظر لغوی یعنی تجارت یا کسب و کار اما بهطور کلی بیزینس یعنی یک سازمان اقتصادی که در آن کالا یا پول مبادله میشود.
در این کسب و کار دو مورد که شامل سرمایه گذار و مشتری میشود نقش حیاتی را ایفا میکنند و میتوانند ضامن پایداری آن کسب و کار باشند. کسب و کار یا بیزینس میتواند دولتی و خصوصی باشد و مواردی مانند مسائل مالیاتی و حقوقی بسته به نوع بیزینس شما متغیر خواهد بود. واژه دیگری که در بحث بیزینس باید مورد توجه قرار دارد “بیزینس من” است که در بخش بعدی به توضیح آن خواهیم پرداخت.
بیزینس من کیست؟
در بخش قبلی متوجه شدید که بیزینس چیست و چه عواملی در آن نقش مهمتری دارند؛ اما همانطور که در بخش قبلی گفتیم در حوزه بیزینس موارد مختلفی وجود دارد که آشنایی با آنها میتواند شما را در مسیری که قرار گرفتهاید از دیگران متمایز کند؛ بیزینس من یکی دیگر از آن موارد است. واژه بیزینس من از نظر لغوی یعنی فردی که به تجارت مشغول است.
این شخص مسئول خریدوفروش خدمات و محصولاتی است که شرکتی که در آن کار میکند یا صاحب آن است ارائه میدهد. این حوزه یعنی بیزینس من بودن به جنسیت وابسته نیست و هرفردی که قدرت ایجاد روابط اجتماعی با افراد و سازمانهای دیگر را دارد میتواند به یک بیزینس من موفق تبدیل شود.
نکات مهم قبل از شروع یک بیزینس
بعد از فهمیدن این که بیزینس چیست؟ یکی از مواردی که در شروع یک بیزنس پایدار و موفق نقش اساسی دارد تحقیقات اولیهای است که درباره نوع بیزینسی که فرد میخواهد شروع کند انجام میشود. تجربه بسیار از افرادی که در بیزینس و شغل خود موفق شدهاند این موضوع را به خوبی ثابت کرده است که تحقیقات اولیه میتواند مسیر شما در انتخاب نوع بیزینس را دچار تغییرات زیادی کند.
مسائل حقوقی و نوع سازمان کسب و کار شما از جمله مواردی است که به نوع بیزینسی که انتخاب میکنید وابسته است؛ برای مثال شرکت، مشارکت، شرکتهای محدود با مسئولیت محدود و مالکیت شخصی از جمله سازمانهایی هستند که با توجه به نوع بیزینس انتخاب شده توسط شما میتواند انتخاب شود.
در اکثر موارد افرادی که میخواهند بیزینس خود را انتخاب کنند به دنبال مالکیت شخصی میروند زیرا این نوع از سایر موارد دیگر سادهتر است. دلیل این انتخاب این است که در این نوع بیزینس دیگر مواردی مانند شراکت وجود ندارد و تمام اموال و داراییها به مالک این کسب و کار تعلق دارد. این نوع بیزینس در کنار مزیایی که دارد دارای معایبی نیز است.
برای مثال مسئولیت تمام بدهیها و پرداخت مالیات تنها برعهده مالک کسب و کار است پس شخص مالک باید بتواند به تنهایی از پس تمام این موارد به خوبی بربیاید در غیر این صورت با مسائل حقوقی زیادی برخورد خواهد کرد. هرکدام از این سازمانها میتواند ویژگی و مسائل حقوقی خاص خود را داشته باشند پس بهتر است قبل از این که بیزینس خود را انتخاب کنید از یک وکیل مشاوره بگیرید که کدام یک از این سازمانها میتوان برای شما مناسبتر باشد.
12 سوال که باید در بیزینسپلن جواب داده شود
یک بیزینسپلن خوب باید بتواند بهصورت کاملاً مختصر جوابگوی سوالاتی باشد که چشمانداز روشنی از آینده یک کسبوکار در اختیار ما میگذارد. 12 سوالی که انتظار میرود در یک بیزینسپلن یا BP خوب به آنها جواب داده شده باشد، به شرح زیر هستند:
- کسبوکار شما دقیقاً چیست؟
- کسبوکار شما میخواهد چه مشکلی را برطرف کند؟
- چهچیزی ارائه میدهید؟
- وجه تمایز شما چیست؟
- بازار هدف شما کجاست؟
- چگونه مشتری پیدا میکنید؟
- در حال حاضر منبع درآمد شما چیست؟
- قرار است به کجا برسید؟
- چه افرادی درگیری کسبوکار شما هستند؟
- چقدر زمان لازم است تا چشمانداز نهایی کسبوکارتان محقق شود؟
جواب هریک از سوالات فوق میتواند یک وجه از کسبوکار شما را شفافسازی کند. بنابراین به بسط دادن و تبیین هریک از سوالات میپردازیم تا ببینیم از این سوالات انتظار چه جوابهایی داریم.
نتیجه گیری
آنچه که در این مقاله به آن پرداخته شد در واقع راهکاری است در جهت بهبود کیفیت کسب و کارهای اینترنتی با بیزینس پلن. این موضوع وابستگی فراوانی به شناخت و برنامه ریزی ما برای تجارت اینترنتی که در حال انجام آن هستیم دارد. بیزینس پلن در واقع نقشه راه ما برای پیشرفت و رسیدن به اهداف تعیین شده است. در کسب و کارهای انلاین نیز این موضوع بسیار حائز اهمین بوده و در بستر خود نیاز به برنامه ریزی و توجه بیشتر به جزییات ان داریم.
با تعیین گام های موثر در نوشتن یک بیزینس پلن مناسب به این نتیجه میرسیم که برای بیزینس پلن خود و رسیدن به اهداف نیاز داریم تا به جزییات و مسائل مهم کسب و کار اینترنتی خود توجه بیشتری داشته باشیم و در ضمن ان با شجاعت و درنظر گرفتن جامعه مخاطب خود و شناخت بیشتر رقبا به تدوین یک بیزینس پلن خود اقدام کنیم.
می توانیم از هوشمندی و داشتن برنامه ریزی برای کسب و کار انلاین خود به عنوان مهم ترین عوامل رسیدن به بیزینس پلن خوب و در امتداد ان تحقق اهداف بیزینس و پیشرفت در مسیر کاری خود یاد کنیم.
سعی شد در این مقاله با آشنایی با مفهوم بیزینس پلن و راهکارهای مناسب تهیه آن، در بستر بیزینس های آنلاین به شما جهت بهبود کسب و کار اینترنتی کمک کرده باشیم. مشاوران دکتر ویز در خدمت شما بوده تا با تهیه بیزینس پلن های متناسب با کسب و کارهای اینترنتی شما در جهت بهبود کیفیت عملکرد مجموعه تان یاری بخش باشد.
بیزینس چیست؟ Business plan چطور ما را به موفقیت میرساند؟!
برخی از سوالات رایج
بیزینس پلن چیست؟
بیزینس پلن یک سند است که اصول اولیه در مورد کسب و کار، محصولات، و خدمات شما را مشخص میکند.
ساختار یک بیزینس پلن به چه صورت است؟
هر بیزینس پلن دارای جزئیات بسیاری است که بسته به حوزه های که مدنظر شماست متفاوت خواهد بود.
دلیل ضروری بودن بیزینس پلن چیست؟
دلایل گوناگونی برای تهیه یک بیزینس پلن وجود دارد که این موضو ع وابستگی زیادی به نو ع کسب و کار شما دارد و چگونگی استفاده از یک بیزینس پلن را متفاوت می کند. اما موضوع مشترک برای همه کسب وکارها این است که یک بیزینس پلن ضروری است.

درباره تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دکتر پدرام شهدوست علاوه بر تحصیلات عالیه فنی مهندسی در دانشگاه علم و صنعت ایران و ارائه مقالات علمی فراوان در این زمینه، با تحقیق و تفحص و تحصیلات آکادمیک در زمینه خود شناسی و با برگزار کردن بیش از 2000 ساعت دوره های تخصصی در ایران و خارج از ایران. ایشان معتقد است که انسانها میتوانند به تمام اهداف و آرزوهایی که حتی از فکر کردن به آن هم ترس بر وجودشان حاکم میشود دست پیدا کنند و تنها نیاز به داشتن آموزههای مناسب دارند که در این سلسله سمینارها و کارگاهها ارائه میشود.
نوشته های بیشتر از تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوستمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی خوب بود، جامعیتش رودوست داشتم!!
خوشحالیم که خوشتان آمد