nlp چیست؟ +16 تکنیک ان ال پی عالی + تمرین در خانه

در قرن اخیر اکتشافات مهمی در سطح باورهای درونی و نحوه برنامهریزی ذهن انسان انجام شده است. پایهگذاری علم انالپی نیز بر پایه همین برنامهریزی دوباره ذهن انسان صورت گرفته است. در واقع با فراگیری این علم خواهید توانست مسیر زندگی خود را طوری تغییر دهید که در نهایت به سرمنزل آروزهای خود برسید.
گفتن این جمله صرفاً یک شعار نیست؛ بلکه سالهاست انسان فرمول رسیدن به موفقیت را کشف کرده است. این فرمول در ضمیر ناخودآگاه ما نهفته است که میتوانیم به کمک علم NLP و پاسخ به سوال ان ال پی چیست آن را بازبرنامهریزی کنیم.
ما اینجا هستیم تا پاسخگوی سوالاتی از این دست باشیم که ان ال پی چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد؟ پایهگذاران انالپی چه کسانی هستند؟ و بهترین تکنیک انالپی چیست باشیم. با ما همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را با شما در میان بگذاریم.
NLP چیست؟
واژه NLP مخفف عبارت «Neuro-linguistic programming» به معنی «برنامهریزی عصبیکلامی» است. حدود 50 سال از ارائه این علم میگذرد و هنوز هم یکی از پرکاربردترین علوم ذهنی در جهان است. افراد بسیار زیادی در جهان هستند که با تمرینات انالپی توانستهاند تغییرات بنیادینی در زندگی خود ایجاد کنند.
اگر شما نیز بخواهید میتوانید علم برنامهریزی عصبیکلامی را فراگرفته و زندگی ایدهآل خود را به کمک آن خلق کنید. در واقع انالپی علمی است که این فرصت را به شما میدهد تا ضمیر ناخودآگاه خود را به آن صورتی که میخواهید برنامهریزی کنید. به عبارتی دیگر جز بهترین روش های برای برنامه ریزی می باشد . ضمیر ناخودآگاه بخشی اعظم در ذهن ماست که در برابر ضمیر خودآگاه یا همان عقل ما قرار دارد.
وقتی ما میخوابیم، عقل یا ضمیر خودآگاه ما هم میخوابد اما ضمیر ناخودآگاه ما در خواب هم بیدار است و تمام اعمال حیاتی ما را کنترل میکند. به همین دلیل است که ما در خواب هم زندهایم و نفس میکشیم.
تمام خاطرات خوب و بد، آموزهها، باورها و عادتهای ما در ضمیر ناخودآگاه ما قرار دارند. عقل ما تنها بخش کوچکی از ذهن ماست که تنها وظیفهاش تفکر و تمیز دادن خوب و بد از هم است. اما کار آنالیز تمام ورودیهای ذهنی و ثابت شدن تمام آموزشهایی که میبینیم بر عهده قسمت اعظم ذهن است که همانا جایگاه ضمیر ناخودآگاه است.
ضمیر ناخودآگاه با عنوانهای «ضمیر باطن»، «ضمیر نیمهآگاه» و «غول درون» هم شناخته میشود که در ادامه متن از این عبارات هم به جای ضمیر ناخودآگاه استفاده میکنیم. بنابراین برای تغییر باورها و عادتهایمان که در ضمیر نیمهآگاه ما نقش بستهاند باید به ریشه آنها در ضمیر باطن خود برگردیم و در جهت تغییر آنها اقدام کنیم. انالپی همان راه و روشی است که فرصت این تغییر سریع را در اختیار ما میگذارد.
ترس از موفقیت، عادت پرخوری، دیر بیدار شدن از خواب، عادت نیمه رها کردن کارها، ترس از ارتفاع و تمام عادتهای خوب و بد شما به کمک علم NLP قابل تغییر و بازبرنامهریزی هستند.
پایهگذاران علم ان ال پی چه کسانی بودند؟
علم برنامهریزی عصبیکلامی در سال 1970 توسط دو فرد به نامهای «ریچارد بندلر» و «جان گریندر» پایهگذاری شد. این دو در دانشگاه سانتاکروز کالیفرنیا با هم آشنا شدند و سپس متوجه اشتراکات فکری زیادی در بین خود شدند. آنگاه به مطالعه، تحقیق و بحث درباره فرمولهای موفقیت و تاثیر ذهن در تغییر باورها و عادتهای انسان پرداختند.
در نتیجه این تحقیقات بود که علم «برنامهریزی عصبیکلامی» یا همان NLP پایهگذاری شده و آموزههای آن در اختیار عموم مردم قرار گرفت. براساس تحقیقات بندلر و گریندر، ذهن ما هرلحظه در حال برنامهریزی شدن است. در واقع این خود ما هستیم که با فکر کردن درباره موضوع خاصی و صحبت کردن و تلقین به خود درباره آن موضوع، موفقیت یا شکست خود را برنامهریزی میکنیم.
گریندر و بندلر تحت تاثیر فعالیتهای درمانی سریع دو فرد به نامهای «ویرجینیا ستیر» و «میلتون اریکسون» توانستند تحقیقات خود را در زمینه روانشناسی عصبیکلامی خود کامل کنند.
چرا باید اِناِلپی را بیاموزیم؟
در پاسخی شفاف و قاطع به سوال ان ال پی چیست میتوانیم بگوییم که در انالپی، ما یاد میگیریم که با کلمات، عبارات و دیالوگهای خاص بر روی سیستم عصبی خود تاثیر گذاشته و آن را مجدداً برنامهریزی کنیم و در نهایت موجب توسعه فردی می شود. با توجه به اینکه تمام اعمالی که توسط ذهن ما بهصورت ناخودآگاه انجام میشوند در جهت بقا و حفظ جان ما هستند بنابراین عادتهای بدی مثل پرخوری یا زیاد خوابیدن نیز برای ضمیر نیمهآگاه ما در جهتی مثبت انجام میشوند.
برای اینکه بتوانیم این عادات را در خود تغییر دهیم، باید ناخودآگاه خود را در مورد این دو عادت برنامهریزی مجدد کنیم تا این عادات برای ضمیر باطنمان عادات پسنیده و مثبتی نباشند. ضمیر ناخودآگاه ما زبان مخصوصی دارد که علم انالپی همان زبان مخصوص برای برقراری ارتباط با ضمیر باطن هر شخصی است.
حالا تصور کنید که ما هیچ اطلاعات و علمی درباره برقراری ارتباط با ناخودآگاه خود نداریم؛ در اینصورت هرگز یاد نخواهیم گرفت چگونه از شر عادتهای بد خود خلاص شده و عادتهای مثبت و ارزشمند را در خود تقویت کنیم.
یاد نخواهیم گرفت چگونه با دنیای درون خود ارتباط برقرار کنیم و خود را بهتر بشناسیم. اگر علم NLP را یاد نگیریم، نمیتوانیم در جهت رسیدن به آمال و خواستههای خود قدم برداریم و در اینصورت تا همیشه درگیر مسائل و مشکلات روزمرهمان خواهیم ماند.
برای فراگیری NLP باید از کجا شروع کنیم؟
بعد از پاسخ به سوال مهم ان ال پی چیست به روشهای فراگیری این علم میپردازیم. اما در ابتدا بگذارید موضوعی مهمتر را با شما در میان بگذاریم؛ جالب است بدانید که مغز انسان پیچیدهترین سیستم در کل کائنات است؛ با وجود اینکه هزاران سال از اولین تحقیقات انسان بر روی مغز میگذرد، اما همچنان بخشهای زیادی از آن برای انسان ناشناخته باقیمانده است.
93٪ این قدرت اعظم در دستان ضمیر ناخودآگاه ما قرار دارد و تنها 7٪ ناچیز در اختیار ضمیر خودآگاه یا عقل ما باقی میماند. اما نکته مهم اینجاست که ضمیر ناخودآگاه توانایی تجزیه و تحلیل ندارد و نمیتواند خوب و بد را در یک موضوع خاص تشخیص دهد. بنابراین وظیفه ضمیر خودآگاه است که با 7٪ توانایی خود، قدرت عظیم ناخودآگاه را هدایت کند.
برای فراگیری علم NLP، ابتدا باید قدرت عظیم ضمیر باطن خود را درک کنیم. این درک به ما کمک میکند تا تواناییهای بالقوه خود را دریابیم و باور کنیم که میتوانیم تغییرات اساسی در زندگی خود ایجاد کنیم. سپس با فراگیری و انجام تکنیکهای NLP میتوانیم تغییرات موردنظر را در شیوه زندگی خود اعمال کنیم.
تا زمانیکه بهصورت عملی آموزشها را اجرا نکنیم، نخواهیم توانست به مفهوم علم برنامهریزی عصبیکلامی پی ببریم. بنابراین هرآنچه را که یاد گرفتید بلافاصله به مرحله اجرا درآورید.
تکنیک عشق در ان ال پی چیست و چگونه عمل میکند؟
یکی از شاخههای پراهمیت علم NLP، تکنیکهای ان ال پی عشق به خود است. تکنیکهای عشق به ما کمک میکنند تا برای تجربه یک رابطه موفق یا بازگشت به روابط ناموفق گذشته، تجربیات بهتر و موفقتری داشته باشیم. این تکنیکها در دورههای تخصصی NLP عشق آموزش داده میشوند. به کمک این آموزشها میتوانید روابط عاشقانه و محکمی را پایهگذاری کنید.
تجربههای ناموفق و همراه با شکست در این نوع از روابط که به کمک NLP تغییر کردهاند تقریباً نزدیک به صفر است. براساس این آموزشها باورهای اشتباه ما در مورد روابط با باورهای مثبت جایگزین میشود.
وقتی باورهای مثبتی درباره یک چیز داشته باشیم، در آن زمینه فقط اتفاقات مثبت برای ما رخ میدهد. دلیل تجربه اتفاقات ناخوشایند فقط و فقط به باورهای منفی ما برمیگردد. برای آگاهی از چگونگی عملکرد تکنیکهای عشق در NLP، به سه مورد از این تکنیکها اشاره میکنیم:
-
تکنیک آینهای nlp عشق
در این تکنیک لازم است تا بهصورتی هوشمندانه و نامحسوس بخش زیادی از حرکات طرف مقابلتان را عیناً انجام دهید، بهصورتی که خود شخص متوجه این تقلید شما نشود. مثلاً اگر طرف مقابل پایش را روی پای دیگرش گذاشت، شما نیز با چند ثانیه تاخیر این کار را انجام دهید. اگر دستانش را در هم قلاب کرد، شما نیز این کار را انجام دهید.
این کار باعث میشود تا ناخودآگاه طرف مقابلتان شما را فرد صمیمی و شبیه به خود حس کند. در اینصورت رفتار طرف مقابلتان ناخودآگاه با شما بهتر خواهد شد.
-
تکنیک الگوی تنفس یکسان
تکنیک الگوی تنفس یکسان نیز تقریباً شبیه به تکنیک آینهای است. در این تکنیک نیز باید حالات تنفس طرف مقابلمان را عیناً انجام دهیم. البته باز هم باید هوشمندانه و نامحسوس این کا را انجام دهیم.
اگر طرف مقابل آه کشید، ما هم آه بکشیم. اگر نفس عمیقی کشید، ما نیز نفس عمیقی بکشیم و …… این کار باعث تحریک ناخودآگاه طرف مقابل میشود تا به ما احساس نزدیکی بیشتری کند.
-
تکنیک لحن آهسته و موزون
صحبت کردن با لحنی موزون و آرام میتواند توجه طرف مقابلتان را به حرفهای شما بیشتر جلب کند زیرا مجبور میشود برای شنیدن حرفهایتان بهتر گوش دهد. این تمرین برای مواقعی بهکار میرود که میخواهیم طرف مقابلمان تماماً حواسش به ما باشد و به حرفهای ما گوش دهد.
تکینکهایی که در روابط برای حل مشکلات بین دو نفر از آن استفاده میشود در واقع روی ضمیر خودآگاه طرف مقابل هیچ تاثیری ندارد. این تکنیکها تنها ضمیر نیمهآگاه افراد را درگیر میکنند.
گاهی حتی خود افراد هم از تغییر رفتار و توجهی که به شما دارند متعجب خواهند شد. برای جذب ثروت و سلامتی نیز تکنیکهای تخصصی وجود دارد که برای فراگیری آنها باید تحت آموزش منظم قرار بگیرید.
آیا میتوان 100٪ به nlp اعتماد کرد؟
افراد زیادی تنها با توجه به تعریف ان ال پی چیست و چه کاربردهایی دارد، قانع میشوند از این روش برای تغییر عادات بد و ایجاد تجربیات خوشایند در زندگی خود استفاده کنند. وقتی این افراد تکنیکها را به کار میگیرند و نتایج خوبی از انجام آنها میگیرند، نسبت به انالپی تعصب پیدا کرده و هرگونه مخالفت با این علم را انکار میکنند.
تعصب در هر موضوعی میتواند چشمان ما را بروی حقایق ببندد. انالپی یک علم اثبات شده است که سالهای سال انسانهای زیادی از آن استفاده کرده و نتایج خوبی گرفتهاند اما باز هم انتقاداتی به آن وارد است که البته قابل جبران و چشمپوشی است. برای مثال میتوان به انتقاد از بین رفتن اثر تکنیکهای انالپی پس از مدتی اشاره کرد.
این انتقاد در حضور گریندر مطرح شد و ایشان در جواب گفتند: «انتقاد درست است و گاهی این اتفاق میافتد اما بیاثر شدن تکنیکها نیز دلایل خاص خود را دارد».
زمانیکه شما تمرینات را نه به خواست خود بلکه به خواست و اصرار شخص دیگری انجام می دهید، نتیجه میگیرید اما نتایج پایدار نخواهند بود؛ مانند زمانیکه شخص عصبی نه به خواست خود بلکه صرفاً بخاطر اصرارهای همسرش میخواهد تکنیکهای آرامبودن و کنترل رفتار NLP را انجام دهید؛ این شخص نتیجه میگیرد اما نتایجش پایدار نخواهند بود.
همچینن اگر تمارین را به صورت سطحی و نه عمقی انجام دهید باز هم این اتفاق میافتد؛ یعنی نتیجه میگیرید اما بعد از مدتی نتایج از بین خواهند رفت. انتقاد دیگری به این علم وارد است مبنی بر اینکه علم NLP دخالت در کار روانشناسی است.
در پاسخ به این انتقاد میتوان گفت که علم برنامهریزی عصبیکلامی هیچ اصراری به درمان ندارد بلکه صرفاً خود را یک روش مکمل معرفی کرده است. افراد بسیاری تحت درمانهای روانشناسی بودهاند که همراه با آن تمرینات انالپی را نیز انجام دادهاند، نتایج خوبی گرفتهاند و راضی بودهاند. بنابراین وقتی این علم توانسته است گره از کار مردم بگشاید، به یقین علم قابل اعتمادی است.
بهترین تکنیک جذب ثروت و سلامتی در ان ال پی چیست؟
در تعریف ان ال پی چیست و مثالهایی که زدیم، یاد گرفتیم که علم برنامهریزی عصبیکلامی بیشتر روی الگوها متمرکز است. اگر الگوهای بدی در ذهن ما وجود داشته باشند، طبیعی است که رفتارهای نابهنجار و بدی نیز از ما سر میزند و برعکس. بنابراین تغییر الگوها میتواند خود یک تکنیک قدرتمند انالپی باشد.
گاهی وقتی بیمار میشویم، فقط و فقط به موقعیتهای مشابه فکر میکنیم؛ مثلاً به زمانی میاندیشیم که پدر یا مادرمان بیمار بوده است. با این توصیف الگوی بیماری را بیشتر در ناخودآگاه خود مرور میکنیم.
در چنین شرایطی اگر بتوانیم به جای تجسم و فکر کردن به شرایط بیماری، شرایط سلامتی را مرور کرده و مورد بازیابی قرار دهیم، میتوانیم سریعتر سلامتی خود را بدست بیاوریم. این نکته میتواند در مورد موقعیتهای بدست آوردن ثروت یا از دست دادن ثروت نیز صادق باشد.
شما اگر بتوانید بهجای تمرکز بر روی نداشتهها، تحریمها، توان و بضاعت کم مالی، خراب بودن بازار و ….، بر روی فرصتهای پولساز، افراد ثروتمند، سرمایهگذاریها، موقعیتهای شغلی و کاری و …. متمرکز شوید، بدون شک موقعیتهای مشابهی نیز برای شما پیش میآید که میتوانید از آنها استفاده کنید.
در واقع هرچیزی به کانون توجه و باورهای عمیق شما بستگی دارد. وقتی یاد میگیرید مثبت فکر کنید و همیشه نیمه پُر لیوان را ببینید، ذهنتان به دیدن فرصتهای بهتر عادت میکند. آنگاه شما به فرد بهتر، خوششانستر وموفقتری تبدیل خواهید شد. این روند یکشبه اتفاق نمیافتد و بسته به میزان تمرکز و اهمیتی که برای موضوع موردنظرتان قائل هستید، متفاوت است.
مهمترین تکنیک nlp چیست؟
با توجه به تعاریفی که در جواب سوال ان ال پی چیست ارائه شد، حتماً متوجه شدهاید که هر تکنیک برای شخص خاصی مناسب است. ممکن است فردی در روابط خود مشکل داشته باشد اما در سایر جنبههای زندگی خود در حالت تعادل به سر ببرد و برعکس. بنابراین نمیتوان تکنیکی را نام برد که برای تمام افراد جامعه به یک اندازه مفید باشد.
تکنیکی که بتواند مشکل حال حاضر زندگی شما را برطرف کند، در واقع بهترین تکنیک ان ال پی موجود برای شماست. همین که با مطالعه این مطلب و مطالب مشابه یاد بگیریم که ان ال پی چیست و چه کاربردهایی دارد، میتوانیم بسیاری از رفتارهای خود در زندگیمان را بدون استفاده از تکنیک خاصی آنالیز کنیم.
گاهی تنها کسب آگاهی نسبت به یک موضوع خاص میتواند نجاتبخش ما از مشکلات زیادی باشد. ممکن است بپرسید پس تکنیکهای دیگر ان ال پی چیست و بخواهید تکنیکهای بیشتری را یاد بگیرید، اما یادگیری تکنیکهای بیشتر نیازمند آمادگی و نظم بیشتر با شرکت در دورههای تخصصی این علم است.
بنیانگذاران اصلی علم ان ال پی، دو شخص با نامهای «ریچارد بندلر» و «جان گریندر» بودهاند که در سال ۱۹۷۰ در کالیفرنیا آمریکا به کمک ادغام تحقیقاتشان توانستند روشی خاص در جهت بهبود الگوهای مغزی به وجود بیاورند. سوال اصلی بسیاری از افراد این است که nlp چیست و در این مطلب سعی شد تا حد زیادی به این موضوع پرداخته شود اما در نظر داشته باشید که برای بررسی تمرینهای nlp باید به این مقاله رجوع کنید.
تکنیکهای nlp چه تعداد است؟
در این سالها تکنیکهای nlp بسیار زیاد و گسترده است اما در این مطلب سعی شد مهمترین و بهترین تکنیکهای nlp را بررسی کنیم و به آنها بپردازیم. برای گرفتن بهترین نتیجه از nlp بهتر است مداومت در تمرین داشته باشید تا به نتیجه ایدهآل خود برسید.
نکته پایانی در بحث ان ال پی چیست؟
ان ال پی چیست و چه کاربردهایی میتواند در زندگی ما داشته باشد، تماماً به باورهای مثبت و منفی ما نسبت به زندگی بستگی دارد. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، بیش از 50 سال از پایهگذاری علم انالپی میگذرد و هنوز هم افراد زیادی از این علم برای ترک عادات بد و بهبود زندگیشان استفاده میکنند.
اما کسانیکه از آخرین متد علمی دنیا برای تغییر باور استفاده میکنند، این علم را قدیمی میدانند. نکته قابل توجه این است که هیچ علم جدید یا قدیمی وجود ندارد؛ تمام علوم همیشه در دسترس ما بودهاند و ما به مرور آنها را کشف کردهایم.
بنابراین ممکن است روشهای جدیدی که در سالهای اخیر کشف شده است کاربردیتر و جامعتر از انالپی باشند اما این علم نیز هنوز طرفداران خاص خود را دارد. شما میتوانید با تحقیق و بررسی بیشتر و آشنایی با سایر متد برنامهریزی ذهنی، بهترین روش مناسب با روحیات خود را انتخاب کرده و از آن بهره بگیرید.
تنها چیزی که باید در نظر داشته باشید این است که هیچ نوش دارویی وجود ندارد و هیچکدام از علومی که در قدیم یا در عصر جدید کشف شدهاند نمیتوانند در حکم یک عصای جادویی عمل کنند و در یک لحظه شما را متحول کنند. هرچیزی در زندگی به زمان و دوره خاصی برای تکامل نیاز دارد.
بنابراین اگر تصور معقولی نسبت به شرایط تغییر در زندگی داشته باشید، هر روشی میتواند برای شما مفید و اثربخش واقع شود. امیدوارم مطالب و جوابهایی که در پاسخ به موضوع ان ال پی چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد ارائه شد موجبات رضایت شما را فراهم کرده باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید کتابهای مرتبط را مطالعه کرده یا در دورههای تخصصی آموزش انالپی شرکت کنید.
برخی از سوالات رایج
NLP چیست؟
واژه NLP مخفف عبارت «Neuro-linguistic programming» به معنی «برنامهریزی عصبیکلامی» است.
چرا باید nlp بیاموزیم؟
در انالپی، ما یاد میگیریم که با کلمات، عبارات و دیالوگهای خاص بر روی سیستم عصبی خود تاثیر گذاشته و آن را مجدداً برنامهریزی کنیم و در نهایت موجب توسعه فردی می شود.
آیا می توان به nlp اعتماد کرد؟
انالپی یک علم اثبات شده است که سالهای سال انسانهای زیادی از آن استفاده کرده و نتایج خوبی گرفتهاند اما باز هم انتقاداتی به آن وارد است که البته قابل جبران و چشمپوشی است.
درباره تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دکتر پدرام شهدوست علاوه بر تحصیلات عالیه فنی مهندسی در دانشگاه علم و صنعت ایران و ارائه مقالات علمی فراوان در این زمینه، با تحقیق و تفحص و تحصیلات آکادمیک در زمینه خود شناسی و با برگزار کردن بیش از 2000 ساعت دوره های تخصصی در ایران و خارج از ایران. ایشان معتقد است که انسانها میتوانند به تمام اهداف و آرزوهایی که حتی از فکر کردن به آن هم ترس بر وجودشان حاکم میشود دست پیدا کنند و تنها نیاز به داشتن آموزههای مناسب دارند که در این سلسله سمینارها و کارگاهها ارائه میشود.
نوشته های بیشتر از تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دیدگاهتان را بنویسید