تقویت حافظه ; لیست +28 خوراکی تقویت حافظه کوتاه مدت

قطعا برای شما هم پیش آمده است که یک آدرس یا یک نام ساده را فراموش کردهاید و دائما خود را سرزنش کردهاید که چرا تا این حد ذهنتان ضعیف شده است. البته راههای زیادی وجود دارد که به کمک آنها میتوانید حافظه خود را تقویت کنید.
البته باید بدانید که تقویت حافظه موضوعی است که نیاز به یک پروسه زمان بر دارد، سه ماه تا یک سال حداقل زمانی است که باید صرف کنید تا حافظه شما به یک ثبات مناسبی برسد. البته برای داشتن یک ذهن فعال و پویا باید سعی کنید همیشه نکاتی را رعایت کنید و از انجام بعضی کارها هم دوری کنید.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که داروها و خوراکیهای تبلیغاتی که برای تقویت حافظه تبلیغ میشود در بیشتر موارد فقط یک تبلیغ است و اثر خاصی روی تقویت ذهن و حافظه شما ندارد. البته برخی خوراکیهای طبیعی وجود دارند که میتوانند ذهن شما را تقویت کنند که در انتهای مطلب به آنها پرداخته شده است.
-
تقویت حافظه به کمک خواب کافی و منظم
خواب یکی از مهمترین موضوعاتی است که میتواند به طور مستقیم روی کارکرد حافظه شما تاثیر داشته باشد. اگر در طول شبانه روز به صورت نامنظم به خواب میروید و هیچ برنامهای برای خواب خود ندارید باید بدانید که شما در معرض زوال حافظه هستید. معمولا افراد موفق یک برنامه مشخص برای خواب خود در نظر میگیرند و طبق همان عمل میکنند.
البته دقت داشته باشید که مقدار خواب هر شخص با شخص دیگر متفاوت است،ممکن است شما در طول شبانه روز به ۶ ساعت خواب احتیاج داشته باشید در حالی که دوستتان به ۸ ساعت خواب در روز نیاز داشته باشد. موضوعی که مهمتر از مقدار خواب است همان نظمی است که به آن اشاره شد.
سعی کنید خوابتان را در یک چرخه منظم قرار دهید و برای اثرگذاری بهتر میتوانید ساعات خواب و ساعات بیدارشدن را در یک برگه یادداشت کنید. این کار به تحلیل وضعیت خواب شما کمک میکند و از طرفی میتوانید مشکلات خواب خود را متوجه شوید و آنها را برطرف کنید.
البته این روزها گجتهای سلامتی زیادی به بازار آمدهاند که در طول شب وضعیت خواب شما را پایش میکنند. منظم شدن خواب ممکن است کمی زمان ببرد اما به شما اطمینان میدهیم که این نظم به صورت مستقیم روی تقویت حافظه شما تاثیر میگذارد.
-
مطالعه
شاید این طور به نظر بیاید که مطالعه کردن صرفا باعث افزایش اطلاعات و دانش میشود اما طبق تحقیقات انجام شده مطالعه کردن و گفتگوی درونی نهتنها باعث تقویت حافظه کوتاه مدت میشود بلکه باعث میشود شما تمرکز بهتری هم پیدا کنید.
البته فرقی نمیکند که شما در چه حوزهای مطالعه میکنید، شاید شما علاقه به ورزش دارید و در این حوزه مطالعه میکنید شاید هم ترجیح میدهید در حوزههای مربوط به رشته شغلیتان مطالعه کنید، در هر صورت مطالعه کردن کمک میکند تا شما یک ذهن فعال داشته باشید.
سعی کنید هر از چند گاهی روش مطالعه خود را عوض کنید، برای مثال اگر همیشه روی میز و صندلیتان مطالعه کردهاید یک بار هم به پارک بروید و آن جا مطالعه کنید. عوض کردن عادتهای مطالعاتی کمک میکند تا حافظه شما به شکل بهتری تقویت شود.
برای اثرگذاری بهتر مطالعه میتوانید قبل از شروع مطالعه روزانه سعی کنید مطالب قبلی را به یادبیاورید و کمی در مورد آنها فکر کنید. این کارها باعث میشود تا شما ذهن خود را به چالش بکشید و ذهن شما فعالتر شود.
خلاصه نویسی بعد از مطالعه هر قسمت از کتاب نیز میتواند یکی دیگر از راههای به چالش کشیدن ذهن باشد که البته شاید برای همه کتابها نیاز نباشد. در هر صورت با مطالعه اصولی میتوانید ذهن خود را تقویت کنید و حافظه بلند مدت و کوتاه مدتتان را به چالش بکشید.
-
تقویت حافظه با خاطره نویسی یا روزمره نویسی
حتما میدانید که به طور کلی نوشتن باعث تقویت حافظه و ذهن میشود اما آیا تا به حال قلم به دست گرفتهاید و شروع به نوشتن چند خط مطلب کردهاید؟ احتمال زیاد پاسخ شما منفی است. اگر تا به امروز حتی یک خط هم ننوشتهاید اشکالی ندارد، از همین امروز نوشتن را شروع کنید. البته نیاز نیست که حتما در یک موضوع خاص بنویسید.
توصیه ما این است که در مورد اتفاقات روزمرهتان بنویسید. این کار باعث میشود خلاقیت ذهن شما افزایش پیدا کند و در کنار افزایش خلاقیت، تقویت ذهن و ضریب هوشی هم صورت میگیرد. البته نوشتن باید به صورت مستمر و دائمی باشد و نوشتن یک روز یا یک هفته نمیتواند به تقویت حافظه شما کمکی داشته باشد.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که این روزها شبکههای اجتماعی یکی از بهترین محلهای نوشتن است چرا که دیگران نیز در این شبکهها حضور دارند و به راحتی میتوانند مطالب شما را مطالعه کنند و در مورد آنها نظر دهند.
روزانه ۵۰۰ کلمه نوشتن میتواند کمک زیادی به تقویت ذهن و حافظه شما داشته باشد اما ممکن است روزهای اول نوشتن ۵۰۰ کلمه کمی سخت باشد پس میتوانید روزهای اول را با نوشتن ۲۰۰ یا ۳۰۰ کلمه آغاز کنید. اگر در word مینویسید تعداد کلمات در پایین صفحه مشخص میشوند اما اگر در یادداشت تلفن همراهتان یا هر جای دیگر مینویسید میتوانید تعداد کلمات متن را از این سایت متوجه شوید.
-
آموزش مفاهیم جدید به دیگران
یکی دیگر از روشهای تقویت ذهن این است که شما مطالبی که یاد گرفتهاید را به دیگران آموزش بدهید برای مثال فرض کنید که شما کار با یک ابزار جدید را بلد هستید و حالا یکی از دوستانتان میخواهد کار با این ابزار را یاد بگیرد، در این صورت شما میتوانید کار کردن با آن ابزار را به شخص یاد بدهید.
این کار شاید در ابتدا کمی بیربط به نظر بیاید اما تحقیقات نشان داده است که ذهن انسان در موقع یاددادن به چالش کشیده میشود و سعی میکند تمام نکات را به یاد بیاورد، در نتیجه ذهن تقویت میشود.
یکی از راههایی که میتوانید آموزش دادن را شروع کنید استفاده از پتانسیل موجود در شبکههای اجتماعی است. بد نیست هر چند وقت یکبار یکی از موضوعات حوزه کاریتان را سر و سامان دهید و به صورت یک پست در شبکههای اجتماعی منتشر کنید. این کار نهتنها باعث تقویت حافظه شما میشود بلکه کمک زیادی میکند تا برند شخصی شما هم شکل بگیرد.
-
رابطه بین تمرکز داشن و تقویت حافظه
شاید بیشتر ما از نداشتن تمرکز موقع کار کردنمان ناراحت باشیم، در حقیقت تمرکز نداشتن باعث میشود زمان انجام کارها به شدت افزایش پیدا کند و مثلا مطالعه ۲۰ صفحه از کتابی که باید در ۳۰ دقیقه خوانده میشد به یک ساعت برسد. زمان ارزشمندترین عنصر هستی است پس به سادگی میتوان فهمید که تمرکز داشتن باعث بهرهوری بیشتر این عنصر میشود.
طبق آخرین تحقیقات صورت گرفته کسانی که تمرکز کاری بالایی دارند از قدرت حافظه بهتری هم برخوردار هستند. داشتن تمرکز موقع انجام دادن کارها به ۲ دسته از عوامل بستگی دارد:
- عوامل بیرونی: عوامل بیرونی درست همان موارد مزاحم هستند. برای مثال در هنگام مطالعه در یک کتابخانه، به صدا در آمدن صدای زنگ تلفن همراه یکی از اعضا میتواند مصداق عامل مزاحم بیرونی باشد.
- عوامل درونی: عوامل درونی مواردی است که در هنگام کار ما را وسوسه میکنند تا از کار خود دست بکشیم، برای مثال وسوسه چک کردن دائمی اینستاگرام میتواند یکی از عوامل درونی باشد که تمرکز را از ما سلب میکند.
موقع کار کردن باید سعی کنید تمامی این عوامل مزاحم را تا حد امکان حذف کنید، تمرکز داشتن روی کار میتواند موجب تقویت حافظه شما بشود که البته این موضوع در دراز مدت صورت میگیرد.
-
دستهبندی اطلاعات
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که اطلاعات زیادی در مورد یک موضوع در ذهن دارید اما اطلاعات موجود در ذهن شما دستهبندی شده نیستند و به همین خاطر نمیتوانید آنها را برای شخصی ارائه دهید.
دسته بندی کردن اطلاعات در ذهن کمک میکند تا بتوانید اطلاعات ذهنتان را به سادهترین نوع بیان کنید. دسته بندی کردن اطلاعات هم کمک زیادی به تقویت ذهن شما میکند پس سعی کنید یکی از موضوعاتی که اطلاعات زیادی در مورد آن دارید را در نظر بگیرید و یک نمودار روی کاغذ رسم کنید و اطلاعات مختلف هر بخش را تقسیم بندی کنید.
برای گرفتن تاثیر بیشتر میتوانید مجددا از پتانسیل شبکههای اجتماعی استفاده کنید. شبکههای اجتماعی این روزها میتوانند نقش بسیار مهمی در بهینهسازی زمان و کارهای ما داشته باشند پس سعی کنید از این پتانسیل به خوبی بهره بگیرید.
-
تقویت حافظه به کمک حل سوالات چالشی، سودوکو و جدول
یکی از رایجترین روشهایی که میتوانید استفاده کنید این است که از سودوکو و جدولهای مشابه آن کمک بگیرید. جدولهای سودوکو یکی از قدیمیترین روشهای تضمین شده برای تقویت ذهن و دوری از آلزایمر هستند. اگر نگاهی به روزنامه فروشیهای سطح شهر بیندازید میتوانید جدولهای سودوکو و خلاقیت زیادی پیدا کنید که کمک میکند ذهن شما تقویت شود.
البته این جدولها ذهن انسان را به شدت درگیر میکند به همین خاطر ممکن است روزانه بیشتر از یک ساعت نتوانید برای این حل این جدولها زمان اختصاص دهید اما در هر صورت اگر روزانه بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت زمان بگذارید میتوان مطمئن بود که حافظه شما تقویت میشود. داشتن استمرار و پیوستگی در این کار بسیار اهمیت دارد و سعی کنید حل جدول را در برنامه روزانه خود داشته باشید.
-
تغذیه مناسب یکی از مهمترین روشهای تقویت حافظه
در ابتدای مطلب اشاره شد که بسیاری از سایتها و مجلات تبلیغاتی در مورد خوراکیهای تقویت ذهن دارند، البته درست است که بسیاری از این داروها نهتنها سودی ندارند بلکه باعث بروز بیماری هم میشوند اما تغذیه سالم و مقوی(طبیعی) میتواند کمک زیادی به تقویت حافظه و ذهن شما داشته باشد.
استفاده کردن از غذاهای خانگی و طبیعی کمک میکند تا ذهن شما در بهترین حالت ممکن فعالیت کند. البته تعدادی خوراکی طبیعی هم وجود دارد که کمک میکند تا ذهن شما به بهترین شکل تقویت شود، لیست این خوراکیها در ادامه آمده است:
- گوجه فرنگی
- گیاه کبر
- انگور قرمز
- قهوه
- زردچوبه
- آجیل مخلوط
- ماهی چرب، لوزیماهی، سالمون، ماهی خالخالی، ساردین
- تخم مرغ
- چایی سیاه
-
ورزش کردن و پیادهروی روزانه
حتما شما هم شنیدهاید که میگویند عقل سالم در بدن سالم، پس بهتر است این جمله را جدی بگیرید و برای رسیدن به یک ذهن فعال ورزش کردن را در برنامه روزانه خود داشته باشید. ورزش کردن کمک میکند تا سلولهای خاکستری ذهن فعال شود و بازدهی بالاتری را برای شما به وجود بیاورد همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس در افراد نیز میشود. یکی از بهترین زمانهای ورزش کردن هر روز صبح بعد از بیدارشدن است.
همان طور که در ابتدای مطلب هم اشاره شد برای تقویت ذهن خواب منظم و کافی نقش بسیار مهمی دارد، پس سعی کنید ورزش کردن روزانه را در برنامه کاری خود داشته باشید. بهترین مقدار ورزش کردن ۳۰ تا ۴۵ دقیقه است اما اگر میخواهید به طور دقیقتر از این موضوع مطلع شوید بهتر است با یک پزشک تغذیه مشورت کنید تا بر اساس نیاز جسمی شما مقدار و نوع ورزش را مشخص کند.
-
تقویت حافظه کودکان
قطعا هر پدر و مادری به دنبال تقویت ذهن فرزندش است و برای این موضوع کلاسهای مختلف و کتابهای مختلفی هم تهیه میکند. بهترین روش برای تقویت حافظه کودکان استفاده از بازیهای فکری است. معمولا روی هر بازی فکری رده سنی آن بازی درج میشود پس شما میتوانید مناسب هر سن فرزندتان یک بازی فکری تهیه کنید.
البته مشاوران تخصصی حوزه کودک هم در این مسیر میتوانند کمک زیادی به شما داشته باشند. بهترین زمان پرورش ذهن و حافظه دوران کودکی است پس سعی کنید از همان سالهای ابتدایی یک برنامه مشخص و مدون برای پرورش و تقویت حافظه کودک داشته باشید.
برای تقویت حافظه چه بخوریم
همانطور که گفتیم مغز شما به نوعی یک معامله بزرگ است. به عنوان مرکز کنترل بدن شما، ضربان قلب و تنفس ریه ها را حفظ می کند و به شما امکان می دهد حرکت کنید، احساس کنید و فکر کنید. به همین دلیل ایده خوبی است که مغز خود را در اوج شرایط کاری نگه دارید. غذاهایی که می خورید در سالم نگه داشتن مغز شما نقش دارند و می توانند کارهای ذهنی خاص مانند حافظه و تمرکز را بهبود ببخشند. در این مقاله 11 ماده غذایی که سبب تقویت حافظه ذکر شده است.
- ماهی های چرب منبع غنی از امگا 3، یک عنصر اصلی سازنده مغز است. امگا 3 در تیز شدن حافظه و بهبود خلق و خو و همچنین محافظت از مغز در برابر کاهش نقش دارد.
- قهوه می تواند به تقویت هوشیاری و خلق و خو کمک کند. همچنین ممکن است به لطف کافئین و آنتی اکسیدان های موجود، در برابر آلزایمر محافظت کند.
- بلوبری مملو از آنتی اکسیدان است که ممکن است پیری مغز را به تعویق بیندازد و حافظه را بهبود بخشد.
- زردچوبه و ترکیب فعال آن کورکومین دارای فواید ضد التهابی و آنتی اکسیدانی شدیدی هستند که به مغز کمک می کنند. در تحقیقات ، علائم افسردگی و بیماری آلزایمر را کاهش داده است.
- کلم بروکلی حاوی تعدادی از ترکیبات است که دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قدرتمندی هستند، از جمله ویتامین K.
- دانه کدو تنبل سرشار از عناصر ریز مغذی بسیاری است که برای تقویت حافظه مهم هستند، از جمله مس، آهن، منیزیم و روی.
- فلاونوئیدهای موجود در شکلات ممکن است به محافظت از مغز کمک کنند. مطالعات نشان داده است که خوردن شکلات می تواند حافظه و روحیه را تقویت کند.
- آجیل حاوی انبوهی از مواد مغذی تقویت کننده مغز، از جمله ویتامین E، چربی های سالم و ترکیبات گیاهی است.
- پرتقال و سایر مواد غذایی سرشار از ویتامین C می توانند از مغز شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد دفاع کنند.
- تخم مرغ منبع غنی از چندین ویتامین B و کولین است که برای عملکرد و رشد مناسب مغز و همچنین تنظیم خلق و خو مهم است.
- چای سبز یک نوشیدنی عالی برای حمایت از مغز شما است. محتوای کافئین موجود در آن باعث افزایش هوشیاری می شود، در حالی که آنتی اکسیدان های آن از مغز محافظت می کنند و L-theanine به شما در آرامش کمک می کند.
-
تقویت حافظه کوتاه مدت
حافظه کوتاه مدت چیست؟ حافظه کوتاه مدت می تواند به عنوان مکانیزم حافظه تعریف شود که به ما امکان می دهد مقدار معینی از اطلاعات را در مدت زمان کوتاه حفظ کنیم. حافظه کوتاه مدت به طور موقت اطلاعات پردازش شده ای را که به سرعت کمرنگ می شوند یا به حافظه بلند مدت تبدیل می شوند ، حفظ می کند.
حافظه کوتاه مدت دارای دو ویژگی اصلی است ظرفیت محدود و مدت زمان محدود. توانایی حافظه کوتاه مدت: اگر از شما خواسته شود توالی 10 رقمی را به خاطر بسپارید، احتمالاً می توانید بین 5 تا 9 عدد را به خاطر بسپارید.
این به این دلیل است که مقدار اطلاعات کوتاه مدت که می تواند حفظ کند 7 عنصر است، با تغییر 2، بیشتر یا کمتر. به طور طبیعی، حافظه کوتاه مدت کمی متغیر است، به همین دلیل برخی افراد هستند که توانایی به خاطر سپردن عناصر کم و بیش را دارند.
توانایی به خاطر سپردن عناصر نیز ممکن است تحت تأثیر عملکرد مطالب مانند طول کلمات، ارتباط عاطفی محرک ها و سایر تفاوتهای فردی باشد. همچنین، اگر می توانید اطلاعات را با هم گروه بندی یا “تکه تکه” کنید ، می توانید تعداد عناصری را که می توانید به خاطر بسپارید افزایش دهید.
به عنوان مثال، هنگام تلاش برای به خاطر سپردن یک شماره تلفن ، گروه بندی شماره ها در گروه های دو یا سه نفری می تواند سهولت در به خاطر سپردن را داشته باشد. مدت زمان حافظه کوتاه مدت: مدت زمانی که می توانید دنباله ارقام را به خاطر بسپارید محدود است.
حافظه کوتاه مدت ما می تواند اطلاعات را تا 30 ثانیه حفظ کند. با این وجود ، می توان با تکرار توالی یا معنایی دادن به عناصر ، این زمان را افزایش داد. حافظه کوتاه مدت مانند یک درب دسترسی به حافظه بلند مدت عمل می کند، یا مانند یک اتاق ذخیره سازی که امکان نگهداری اطلاعاتی را که در آینده لزوماً نیازی به آنها نخواهیم داشت اما در لحظه به آنها نیاز داریم، ممکن می سازد.
از آنجایی که حافظه کوتاه مدت ارتباط مستقیمی با حافظه بلند مدت دارد ، هرگونه آسیب به حافظه کوتاه مدت می تواند در جذب حافظه های جدید در حافظه بلند مدت تأثیر بگذارد. اگر حافظه کوتاه مدت به تنهایی آسیب ببیند، توانایی حفظ اطلاعات را برای مدت زمان کوتاهی از دست می دهیم. این امر درک جمله های طولانی و پیگیری در مکالمه را بسیار دشوار یا حتی غیرممکن می کند.
-
نمونه هایی از حافظه کوتاه مدت
برای درک یک جمله طولانی در یک مکالمه ، باید قسمت اول جمله را به خاطر بسپارید تا کاملیت آن را درک کنید. حافظه کوتاه مدت مکانیزمی است که به شما امکان می دهد ابتدای جمله را به طور موقت به خاطر بسپارید. وقتی اطلاعات را فهمیدید ، لازم نیست که این اطلاعات را به خاطر بسپارید ، و مغز کلمات را فراموش می کند.
هنگام خواندن ، حافظه کوتاه مدت شما مانند نمونه قبلی عمل می کند. برای درک کامل تفکر ، باید ابتدا یک جمله یا ایده نوشتاری را به خاطر بسپارید. به خاطر آوردن یک جمله طولانی و پیچیده بسیار دشوارتر از یک جمله کوتاه و ساده است. این قابل درک است که نقش مهمی در تنظیمات دانشگاهی دارد. یک حافظه کوتاه مدت خوب مربوط به درک مطلب است که برای موفقیت علمی اساسی است.
وقتی کسی شماره تلفنی را می گوید ، حافظه کوتاه مدت شما از زمانی که آن را می شنوید تا زمان نوشتن آن کار می کند.
به طور کلی ، حافظه بلند مدت نیاز به فعال سازی قبلی حافظه کوتاه مدت دارد. وقتی می خواهید از کتابی عبرت بگیرید ، رمزعبور را بخاطر بسپارید یا چند خط از شعر را به خاطر بسپارید ، از حافظه کوتاه مدت خود استفاده می کنید.
آسیب شناسی ها و اختلالات مرتبط با حافظه کوتاه مدت و تقویت حافظه
اگر انواع مختلف حافظه مستقل نبودند، در صورت خراب شدن یا تغییر در یکی از انواع حافظه ها ، همه سیستم ها از کار می افتند. خوشبختانه، مغز مناطق مختلفی را به انواع مختلف حافظه اختصاص می دهد، به این معنی که تغییر در حافظه طولانی مدت بر حافظه کوتاه مدت تأثیر نمی گذارد.
به طور کلی، همه انواع مختلف حافظه با هم کار می کنند و یافتن نقطه ای که یک نوع حافظه به پایان برسد و نوع دیگر آن شروع شود، دشوار است. با این حال ، هنگامی که یکی از آنها آسیب ببیند ، مغز قادر به انجام کار خود نیست و هنگام انجام کارهای روزمره به میزان قابل توجهی رنج می برد.
تغییر در حافظه کوتاه مدت می تواند هم بر مدت زمان نگهداری اطلاعات و هم بر میزان اطلاعاتی که ذخیره می شود و هم تقویت حافظه تأثیر بگذارد. در صورت تغییر خفیف ، ممکن است بر مدت زمانی که اطلاعات ذخیره می شود، تأثیر بگذارد، که این یک آسیب “کمی قابل مشاهده” محسوب می شود (اطلاعات را 15 ثانیه حفظ کنید نه 30). با این حال ، یک تغییر شدید ممکن است مکانیسم حافظه کوتاه مدت را کاملاً از بین ببرد.
حافظه کوتاه مدت می تواند از طرق مختلف آسیب ببیند. همانطور که قبلاً اشاره کردیم، در مراحل اولیه بیماری آلزایمر همراه با حافظه طولانی مدت تغییر می کند. همچنین نشان داده شده است که حافظه کوتاه مدت در نارساخوانی نقش دارد ، زیرا مشکل در ذخیره اطلاعات واجی ممکن است منجر به مشکلاتی در یادگیری خواندن شود.
مصرف ماری جوانا اضافی عامل دیگری است که نشان داده است بر حافظه کوتاه مدت و همچنین آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی یا ضربه مغزی تأثیر می گذارد و از تقویت حافظه جلوگیری می کند..
چگونه می توانید حافظه کوتاه مدت را اندازه گیری و ارزیابی کنید؟
حافظه کوتاه مدت در اکثر فعالیتهای روزمره نقش زیادی دارد. توانایی ما در تعامل مناسب با محیط و افرادی که ما را احاطه کرده اند مستقیماً به حافظه کوتاه مدت بستگی دارد.
این یکی از دلایلی است که ارزیابی حافظه کوتاه مدت و شناخت سطح شناختی شما می تواند در زمینه های مختلف مفید باشد: از نظر علمی به شما کمک می کند اگر کودک در یادگیری خواندن یا درک جملات طولانی یا پیچیده مشکل دارد ، درک کنید.
پزشکی به شما کمک می کند تا در صورت نیاز به دادن دستورالعمل های اساسی، در صورت چگونگی مکالمه با بیماران، در صورت به یاد آوردن یک دارو / تشخیص، مشکلی برای صحبت کردن با آنها ایجاد کنید. حافظه کوتاه مدت حرفه ای می تواند به عنوان شاخصی باشد که کارگر به راحتی داخلی می کند و با سفارشات پیچیده کار می کند.
آزمون های CogniFit برای ارزیابی حافظه کوتاه مدت از آزمون مستقیم و غیرمستقیم ارقام از آزمون WMS مقیاس حافظه Wechsler) ، CPT (آزمون عملکرد مداوم، TOMM آزمون حافظه استفاده TOL (برج لندن) الهام گرفته شده است. جدا از حافظه کوتاه مدت، این تست ها همچنین با درک موقعیت خود، سرعت پردازش و حافظه فعال را اندازه گیری می کنند.
Sequency Test WOM-ASM یک سری توپ روی صفحه خواهید دید. کاربر باید مجموعه ای از اعداد را بخاطر بسپارد و توالی را تکرار کند. توالی ابتدا فقط از یک عدد ساخته می شود و هر بار که کاربر اشتباه کند هر بار یک عدد افزایش می یابد. کاربر باید دنباله را بعد از هر ارائه تکرار کند.
VISMEN-PLAN Test Concentration: مجموعه ای از سه جسم روی صفحه ظاهر می شوند و کاربر باید ترتیب نمایش آنها را به خاطر بسپارد. اشیا ناپدید می شوند و کاربر برای انتخاب گزینه صحیح روی صفحه باید سریها را به خاطر بسپارد.
چگونه می توانید به تقویت حافظه حافظه کوتاه مدت کمک کنید یا آن را بهبود ببخشید؟
درست مثل همه توانایی های شناختی ما ، حافظه کوتاه مدت نیز قابل آموزش و بهبود است. CogniFit ممکن است با یک برنامه آموزش حرفه ای به این امکان کمک کند.
تقویت حافظه کوتاه مدت مبتنی بر علم عصب شناسی است. تیم علمی CogniFit مجموعه ای از تمرینات بالینی را برای بازسازی و بهبود مشکلات حافظه کوتاه مدت و تقویت حافظه و سایر عملکردهای شناختی ارائه می دهد.
مغز و ارتباطات عصبی آن با استفاده از آن ، دقیقاً مانند عضلات بدن ، قویتر می شوند. اگر به طور مكرر حافظه كوتاه مدت خود را آموزش دهید ، اتصالات سریعتر و كاراتر خواهند بود كه توانایی كلی آن را بهبود می بخشد.
تیم علمی CogniFit متشکل از متخصصانی است که در زمینه بررسی قابلیت انعطاف پذیری سیناپسی و روند نوروژنز متخصص هستند ، همین امر باعث می شود برنامه تحریک شناختی شخصی سازی شده مثر باشد. این برنامه با ارزیابی جامع عصب روانشناختی برای ارزیابی حافظه کوتاه مدت و سایر عملکردهای اساسی شناختی آغاز می شود.
سپس این برنامه به طور خودکار از نتایج حاصل از ارزیابی اولیه برای ایجاد یک برنامه آموزش مغزی شخصی شده مخصوص نیازهای هر کاربر استفاده می کند.
آموزش مداوم با یک برنامه تمرینی مناسب بهترین راه برای بهبود و تقویت حافظه کوتاه مدت است. CogniFit ابزارهایی برای ارزیابی و توان بخشی برای بهینه سازی این عملکرد شناختی دارد. آموزش فقط 15 دقیقه 2-3 روز در هفته طول می کشد.
شما می توانید از طریق CogniFit آنلاین به برنامه تحریک شناختی دسترسی پیدا کنید. تعدادی بازی و تمرین تعاملی وجود دارد که می توان از طریق رایانه یا دستگاه های تلفن همراه و رایانه های لوحی انجام داد. بعد از هر جلسه ، کاربر یک نمودار دقیق با پیشرفت شناختی خود مشاهده می کند.
برای تقویت حافظه چه دارویی بخوریم(قرص تقویت حافظه)
از بین رفتن حافظه با افزایش سن بسیاری از ما را نگران می کند. ممکن است از خود بپرسید که آیا به یکی از 10 میلیون افراد که به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند تبدیل خواهید شد یا خیر. یا شاید شما به سادگی به دنبال روش هایی برای تقویت حافظه خود با مکمل های حافظه ، ویتامین های حافظه یا بازی های حافظه هستید.
آیا این تقویت کننده های مغز واقعاً به حافظه ما کمک می کنند؟ در زیر مکمل های غذایی که به بهبود حافظه شما کمک می کند را بیان میکنیم.
(توجه: اگر خود یا اطرافیانتان که احتمالاً مبتلا به آلزایمر هستید، مشورت در پزشکی مهم است.)
- اسید چرب امگا 3: مکمل های روغن ماهی امگا 3 علاقه زیادی را به خود جلب کرده اند. مطالعات نشان می دهد که مصرف بیشتر اسید چرب امگا 3 از غذاهایی مانند ماهیان آب سرد ، روغن گیاهان و مغزها و گردوی انگلیسی به شدت با کاهش خطر ابتلا به آلزایمر ارتباط دارد. با این حال برای اثبات این مزیت حافظه از مکمل ها، مطالعات کاملی در مقایسه امگا 3 با دارونما مورد نیاز است.
- هوپرزین A: که به خزه چماقی چینی نیز معروف است، این داروی طبیعی به روشی مشابه داروهای آلزایمر عمل می کند. اما شواهد بیشتری برای تأیید ایمنی و کارآیی آن و تاثیرش بر تقویت حافظه لازم است.
- استیل-ال-کارنیتین: برخی مطالعات نشان می دهد که این اسید آمینه ممکن است به بیماران آلزایمر با مشکلات حافظه کمک کند. این ممکن است سود بیشتری را برای افرادی که شروع زودرس و سرعت سریع بیماری دارند فراهم کند.
- ویتامین E: اگرچه ویتامین E احتمالاً خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش نمی دهد، اما ممکن است روند پیشرفت آن را کند کند. مطالعات اخیر نگرانی ها را در مورد افزایش خطر مرگ و میر در افراد ناسالم که دوزهای بالای ویتامین E مصرف می کنند، ایجاد کرده است، بنابراین قبل از مصرف این مکمل حتما با پزشک خود مشورت کنید.
البته در نظر داشته باشید که جینسینگ آسیایی (یا پاناکس). فیو-برمن به WebMD می گوید ، گیاهی که گاهی اوقات با جینکگو بیلوبا استفاده می شود، جینسینگ آسیایی می تواند به خستگی و کیفیت زندگی کمک کند. او می گوید ، اما هر فایده ای برای حافظه بیشتر در یک گروه کوچک یا زیرمجموعه از شرکت کنندگان در مطالعه نشان داده شده است.
تقویت حافظه کوتاه مدت به کمک طب سنتی
در زمانهای گذشته که علم پزشکی به اندازه دوران ما پیشرفت نکرده بود و ابزارهای پیشرفته پزشکی و داروهای شیمیایی وجود نداشتند، طب سنتی برای پیشگیری و درمان بسیاری از اختلالات به کار میرفت. در مورد تقویت حافظه نیز طب سنتی راهکارهای جالبی دارد که استفاده از آنها خالی از لطف نیست.
برای مثال گفته شده که جویدن و خوردن مویز در کودکان و نوجوانان، میتواند از فراموشی زودرس و زوال حافظه جلوگیری کند. همچنین برای افراد مسن و میانسال هم جویدن و خوردن مویز فواید زیادی دارد؛ از جمله این که از بروز بیماری آلزایمر و اختلالات حافظه در آنها جلوگیری میکند. بوییدن گیاه رزماری یا مصرف عصاره آن به همراه آب گرم، عسل و بهارنارنج، باعث میشود خون پر از اکسیژن به سلولهای عصبی و مغز ما برسد که طبیعتا نتیجه آن میتواند تقویت حافظه و بهبود عملکرد سیستم عصبی ما باشد.
تاثیرات گیاه آویشن در تقویت حافظه
یکی از گیاهان بسیار مفید که کاربردهای زیادی در علم پزشکی، از جمله تقویت حافظه دارد گیاه آویشن است. آویشن گیاهی با طبع بسیار گرم است و اصولا از نظر طب سنتی، خوراکیهایی با طبع گرم میتوانند به تقویت حافظه کمک کنند.
گیاه آویشن به تحریک سلولهای عصبی میپردازد و باعث میشود که این سلولها ارتباط سریعتر و موثرتری باهم برقرار کنند؛ پس به نظر میرسد که از این راه در تقویت حافظه تاثیرگذار است. ترکیبی از گیاه آویشن به همراه گیاه جعفری، میتواند در پیشگیری و بهبود تعدادی از بیماریهای عصبی مانند ضعف حافظه کوتاه مدت، استرس، پارکینسون و آلزایمر کاربرد داشته باشد.
گیاه بابونه و تاثیرات آن روی حافظه کوتاه مدت
استرس و اضطراب به عنوان یکی از عوامل زیانآور در بحث حافظه به شمار میرود. در واقع اگر افراد برای مدت زیادی تحت استرس قرار بگیرند، احتمال ابتلای آنها به آلزایمر و ضعف حافظه کوتاه مدت افزایش چشمگیری خواهد داشت. البته با توجه به سبک زندگیهای کنونی و دغدغههای زیادی که افراد دارند، اجتناب از استرس و اضطراب امری بسیار دشوار به نظر میرسد.
شاید بهترین راهکار برای مقابله با استرس، خوردن خوراکیها و دمنوشهای آرامشبخش باشد. به این ترتیب به صورت غیر مستقیم به تقویت حافظه خود کمک زیادی میکنید.
یکی از گیاهانی که مصرف آن باعث کاهش استرس میشود، گیاه بابونه است. دمکرده گیاه بابونه، به خصوص اگر به هنگام شب و قبل از خواب مصرف شود، کمک میکند که سلولهای مغزی و نورونها بهتر و قدرتمندتر کار کنند و به این ترتیب به تقویت حافظه بلند مدت و کوتاه مدت کمک میکند.
تاثیرات مخرب الکل روی حافظه
مصرف الکل برای بدن و ذهن ما اثرات مخرب زیادی دارد و میتواند تعداد زیادی از ارگانهای ما را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد آنها را با مشکل مواجه کند. اگر فرد الکل مصرف کند، سمی را به بدن خود وارد کرده که روی تمامی اعضای بدن ما، به ویژه مغز اثرات منفی خواهد داشت.
به همین دلیل است که فردی که الکل مصرف کرده، توانایی کنترل هیجانات خود را ندارد و رفتارهای تکانشی از خود بروز میدهد. تاثیرات مخرب الکل در حدی است که گاهی باعث میشود فرد حافظه کوتاه مدت خود را در برهه خاصی از دست دهد. همچنین گفته شده افرادی که الکلی هستند؛ یعنی به صورت مداوم از الکل استفاده میکنند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آلزایمر قرار دارند.
زیرا در چنین اشخاصی حجم ماده سفید مغز، که ارتباط بخشهای مختلف مغز را برقرار میکند، کاهش مییابد. پس اولین گام برای تقویت حافظه در افرادی که الکل مصرف میکنند ترککردن الکل است.
کنترل بیماری های نهفته برای تقویت حافظه
بیماریهای مزمن و نهفته مانند؛ فشار خون بالا، سرطان، دیابت، مشکلات تیروئیدی و درد مزمن در عضلات، میتوانند حافظه کوتاه مدت شما را تحت تاثیر قرار دهند. گاهی این مشکلات و بیماریها به طور مستقیم روی حافظه کوتاه مدت اثر کرده و آن را ضعیف میکنند؛ اما گاهی داروهایی که برای کنترل این بیماریها استفاده میشوند میتوانند اثرات مخربی روی حافظه کوتاه مدت داشته باشند. در هر صورت بهتر است افراد در صورت بروز اختلال در حافظه کوتاه مدت، در این زمینه با پزشک خود مشورت کنند.
چند تکنیک ساده برای تقویت حافظه در منزل
اگرچه برای تقویت حافظه راهکارهای علمی بسیار زیادی وجود دارند و تحقیقات گستردهای روی این موضوع انجام شده است؛ اما با این حال شما میتوانید با انجام چند تکنیک راحت در منزل، به تقویت حافظه خود کمک بزرگی بکنید. برای مثال برای تقویت حافظه کوتاه مدت خود، میتوانید به طور همزمان از تعدادی از حواس خود استفاده کنید.
مثلا به طور همزمان از حس بویایی، بینایی و شنوایی خود بهره بگیرید. برای مثال اگر میخواهید دستور پخت یک غذا را به خاطر بسپارید، بهتر است کمی از آن غذا بچشید یا آن را بو کنید. حتما شما هم تجربه کردهاید که برای به خاطر سپردن چند اسم، اگر آنها را رمزگذاری کنید نتیجه بهتری میگیرید؛ مثلا میتوانید برای آنها یک شعر بسازید. خود شعر گفتن، شعر خواندن یا به خاطر سپردن شعر، از جمله ابزارهای کمککننده در تقویت حافظه کوتاه مدت به شمار میرود.
خوراکی هایی که به تقویت حافظه کوتاه مدت کمک میکنند
یکی از سوالهای مهم در مورد حافظه کوتاه مدت، این سوال است که برای تقویت حافظه چه بخوریم؟ حتما میدانید که هدف از غذا خوردن، صرفا از بین بردن احساس گرسنگی نیست؛ بلکه اگر غذاهای ما به دقت و به صورت هوشمندانهای انتخاب شوند، میتوانند نخستین پزشک ما باشند.
در واقع تغذیه ما ارتباط تنگاتنگی با سلامتی ما دارد. برای تقویت حافظه نیز لیستی از خوراکیها و مواد غذایی وجود دارد که تاثیر خوبی روی مغز و حافظه ما دارند و باعث بهبود عملکرد مغزی میشوند. در مورد پاسخ سوال برای تقویت حافظه چه بخوریم، میتوانیم به لیست خوراکی ها برای تقویت حافظه اشاره کنیم:
- میوه آووکادو
- چغندر
- روغن نارگیل
- کرفس
- روغن زیتون خام
- رزماری
- زنجبیل
- توتها
- ماهی
- میگو
- آب
- پیاز
- سیر
- انبه
نقش کرفس در تقویت حافظه
یک خوراکی تقویت حافظه کوتاه مدت، کرفس است. کرفس یکی از سبزیهای معجزهآسا برای سلامتی بدن است. این سبزی مفید خواص چندگانهای برای سلامتی ما دارد. برای مثال به کسانی که میخواهند وزن کم کنند توصیه میشود که کرفس را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
همچنین کرفس سرشار از آنتی اکسیدان است و به همین دلیل به عنوان یک ماده ضدالتهاب عمل میکند. از آنجایی که کرفس سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی، پلیساکاریدها و مواد مغذی است؛ میتواند برای کارکرد صحیح مغز بسیار مفید باشد و در تقویت حافظه به شما کمک کند. لازم به ذکر است که باید علاوه بر ساقه کرفس از برگهای آن نیز تغذیه کنید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.
برای تقویت حافظه چغندر بخورید
یکی از سبزیهای ریشهای مفید برای بهبود عملکردهای مغز و نیز تقویت حافظه، گیاه چغندر است. اگرچه تمامی سبزیهای خوراکی در لیست غذاهای سالم و مفید قرار دارند؛ اما باید بدانید که چقدر در این لیست جایگاه خاصی دارد و به عنوان یک خوراکی تقویت حافظه کوتاه مدت عمل میکند.
گیاه چغندر را میتوانید به صورت آبپز مصرف کنید یا میتوانید آن را در سالادهای خود بریزید. در هر صورت مصرف گیاه چغندر، باعث خروج سریع سموم از خون میشود و همچنین نیتراتی که در چغندر وجود دارد، کمک زیادی به بهبود گردش خون بدن میکند.
همین عوامل باعث میشوند سطح عملکردهای مغزی بالاتر برود و در تقویت حافظه تاثیر زیادی دارند. چغندر علاوهبر نقشی که در تقویت حافظه دارد، به خاطر خواص آنتی اکسیدانی بالا، به صورت یک دارو طبیعی ضد سرطان و ضد التهاب عمل میکند.
تقویت حافظه با آدامس جویدن
شاید شما هم تصور کنید که جویدن آدامس در مکانهایی مانند مدرسه و سر کلاس درس، یک رفتار غلط و بر خلاف آداب کلاس درس است. اما امروزه در بعضی از مدارس به بچهها اجازه میدهند که سر کلاسهای درس آدامس بجوند.
در واقع تحقیقات اثبات کردهاند که جویدن آدامس تاثیراتی روی مغز ما میگذارد. برای مثال باعث واکنش سریع مغز ما، افزایش تمرکز و نیز افزایش هوشیاری ما میشود؛ همین موارد میتوانند دلیل خوبی باشند برای این که آدامس جویدن میتواند به تقویت حافظه در افراد کمک کند. زیرا افزایش تمرکز خودش یکی از راههای تقویت حافظه به شمار میرود.
تاثیر ورزش شطرنج روی تقویت حافظه کوتاه مدت
تحقیقات و مطالعات علمی اثبات کردهاند که مغز ما مانند یک ماهیچه عمل میکند. به این معنی که مغز مانند یک ماهیچه که در اثر ورزشکردن ورزیدهتر و قویتر میشود؛ مغز هم چنین خاصیتی دارد. یکی از ورزشهای بسیار مفید برای مغز ما، ورزش شطرنج است. شاید بتوان گفت هنگام شطرنج بازیکردن، فعالترین عضو بدن مغز است.
همچنین اثبات شده است که ورزش شطرنج از بروز بیماریهای مربوط به مغز، مانند افسردگی، اضطراب و آلزایمر جلوگیری میکند. گفته شده که شطرنج باعث تقویت حافظه کوتاه مدت در افراد، به ویژه در کودکان میشود.
همان طور که میدانید هنگام بازی شطرنج، شما باید حرکات رقیب خود را به حافظه بسپارید. همچنین لازم است تمامی قوانین بازی شطرنج و فنونی که شما را به موفقیت در این بازی میرسانند به یاد داشته باشید. علاوهبر آن ورزش شطرنج، باعث ورزیده شدن مغز شما میشود و به این طریق هم حافظه شما را بهبود میبخشد.
برخی سوالات رایج
کدام مواد غذایی به تقویت حافظه کمک می کنند؟
- ماهی های چرب منبع غنی از امگا 3
- قهوه می تواند به تقویت هوشیاری و خلق و خو کمک کند.
- بلوبری مملو زردچوبه
- کلم بروکلی
- دانه کدو تنبل سرشار از عناصر ریز مغذی بسیاری است.
- فلاونوئیدهای موجود در شکلات ممکن است به محافظت از مغز کمک کنند.
- آجیل حاوی انبوهی از مواد مغذی تقویت کننده مغز، از جمله ویتامین E، چربی های سالم و ترکیبات گیاهی است.
- پرتقال و سایر مواد غذایی سرشار از ویتامین C
- تخم مرغ
- چای سبز
راهکار تقویت حافظه کوتاه مدت چیست؟
حافظه کوتاه مدت ما می تواند اطلاعات را تا 30 ثانیه حفظ کند. با این وجود ، می توان با تکرار توالی یا معنایی دادن به عناصر ، این زمان را افزایش داد.
بهترین بازی های تقویت حافظه کدامند؟
یکی از رایجترین روشهایی که میتوانید استفاده کنید این است که از سودوکو و جدولهای مشابه آن کمک بگیرید. جدولهای سودوکو یکی از قدیمیترین روشهای تضمین شده برای تقویت ذهن و دوری از آلزایمر هستند.
درباره تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دکتر پدرام شهدوست علاوه بر تحصیلات عالیه فنی مهندسی در دانشگاه علم و صنعت ایران و ارائه مقالات علمی فراوان در این زمینه، با تحقیق و تفحص و تحصیلات آکادمیک در زمینه خود شناسی و با برگزار کردن بیش از 2000 ساعت دوره های تخصصی در ایران و خارج از ایران. ایشان معتقد است که انسانها میتوانند به تمام اهداف و آرزوهایی که حتی از فکر کردن به آن هم ترس بر وجودشان حاکم میشود دست پیدا کنند و تنها نیاز به داشتن آموزههای مناسب دارند که در این سلسله سمینارها و کارگاهها ارائه میشود.
نوشته های بیشتر از تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دیدگاهتان را بنویسید