10 استراتژی عملی توسعه برندینگ | به فکر توسعه برند خود باشید!

برند شما شاید ارزشمندترین چیز در کسب و کار شما باشد. با توجه به همین موضوع، توسعه برند و ایجاد یک برند قویتر مهمترین وظیفه شما برای موفقیت یک کسب و کار است. برند یک ویژگی یا مجموعهای از ویژگیهاست که یک سازمان را از دیگری متمایز میکند. یک برند معمولاً از یک نام، شعار، لوگو، طراحی، صدای برند و … تشکیل شده است.
برند همچنین به تجربه کلی یک مخاطب در تعامل با یک کسب و کار اشاره میکند؛ این مخاطب میتواند مشتری، فالوئر شبکه اجتماعی یا یک خواننده مجله شما باشد.
اما برندینگ به چه چیزی اشاره میکند؟ برندینگ فرآیند تحقیق، توسعه و ایجاد یک یا چند ویژگی مشخص در کسب و کار شماست تا مخاطب شروع به تعامل با برند، محصولات و خدمات شما کند و در نهایت تبدیل به مشتری شما شود.
برندینگ یک فرآیند همیشگی است و نیازمند این است که شما قلب مخاطب و نیز سازمان خود را لمس کنید و آن را به خوبی بشناسید. همچنین برای مطالعه بهتر مبحث برند توصیه میشود مقاله «برند یا نام تجاری چیست؟ + 6 ویژگی حیاتی اسم برند» را مطالعه کنید.
توسعه برندینگ یا همان توسعه برند چیست؟
توسعه برند فرآیند ایجاد و افزایش قدرت برند شماست. این فرآیند سه مرحله یا فاز مهم دارد:
- اولین مرحله توسعه یک استراتژی درست و منظم در جهت اهداف کسب و کار شماست.
- دومین مرحله توسعه ابزارهایی است که شما برای برقراری ارتباط برند نیاز دارید مانند لوگو، شعار (Tagline) و وبسایت
- در نهایت مرحله تقویت برند جدید یا بروزرسانی برند
استراتژی توسعه برند شما در واقع چگونگی انجام مراحل بالاست. برای سادگی انجام این مراحل، در این جا 10 استراتژی عملی توسعه برندینگ را در راستای اجرای این سه مرحله به شما معرفی خواهیم کرد.
10 استراتژی عملی توسعه برند
1- استراتژی کلی کسب و کار خود را تعیین کنید
یک برند قدرتمند و متمایز، پیشرفت و رشد کسب و کار شما را سریعتر میکند. اما شما دقیقاً چه کسب و کاری میخواهید؟ دوست دارید این کسب و کار چگونه رشد کند، به صورت طبیعی یا سریع؟ استراتژی کلی کسب و کار شما سنگ بنای استراتژی توسعه برند شما خواهد بود. اگر برای شما مشخص باشد که کسب و کار شما چه اهدافی دارد و به کجا میخواهد برسد، برند شما کمک خواهد کرد که زودتر به اهداف خود برسید.
2- مخاطبان هدف خود را مشخص کنید
چه کسانی کاربران و مخاطبان هدف شما هستند؟ اگر جواب شما “همه افراد” است، اشتباه بسیار بزرگی را مرتکب میشوید. تحقیقات مختلف نشان داده است که رشد سریع و سود بالا زمانی به دست میآید که شما مخاطبان هدف خود را به طور دقیق مشخص کرده باشید. هر چقدر شما تمرکز دقیقتری بر روی شناخت مخاطبان خود داشته باشید، رشد سریعتری خواهید داشت.
هر چقدر مخاطبان شما متنوعتر و گستردهتر باشند، بازاریابی شما سطحیتر و بینتیجهتر خواهد بود. اما چگونه باید مخاطب هدف درستتری را انتخاب کنیم؟ در گام بعدی این موضوع را بیان میکنیم.
3- بر روی مخاطبان هدف خود حسابی تحقیق کنید
کسب و کارها و بیزنسهایی که یک تحقیق سیستماتیک برای شناخت مخاطبان و مشتریان خود انجام میدهند رشد بسیار سریعتری خواهند داشت و سودهای سرشارتری را کسب خواهند کرد.
همچنین کسب و کارهایی که به دفعات بیشتر و به طور منظم این کار را انجام میدهند باز هم سریعتر رشد خواهند کرد. طبق تحقیقاتی که به تازگی توسط وبسایت بازاریابی هینگ (Hingemarketing) انجام شده است، بیزنسهایی که به طور مداوم مخاطب هدف خود را مطالعه میکنند، نسبت به کسب و کارهایی که اصلاً این کار را انجام نمیدهند، رشدی 12 برابری و سودی 2 برابری را به دست خواهند آورد.
مطالعه بر روی مخاطبان به شما کمک میکند تا نگرش، دیدگاه و اولویتهای آنها را بهتر درک کنید، نیازهای آنها را به صورت دقیقتری برطرف کنید و زبان پیامهای خود را برای ارتباط بهتر با آنها به خوبی مشخص کنید. این کار همچنین به شما خواهد گفت که دیدگاه کنونی آنها نسبت به برند شما چگونه است و قدرت شما را چگونه ارزیابی میکنند.
اما مهمترین دستاوردی که با انجام این کار به دست خواهید آورد، این است که شما ریسک بازاریابی خود را کاهش میدهید و در نتیجه هزینه کمتری را در راه توسعه برندینگ خود متحمل خواهید شد.
4- ارزشها، کیفیت و مزایای متمایز و منحصر به فرد خود را تعریف کنید
به احتمال زیاد کسب و کارهای زیادی در حوزه فعالیت و صنعت کسب و کار شما وجود دارند. تمرکز بر روی رقابت با آنها بسیار ساده است و با تحلیل رقبا میتوانید این کار را انجام دهید، اما اجازه دهید ابتدا بر روی کسب و کار خودتان تمرکز کنیم.
کسب و کار شما چه چیزی دارد که بقیه ندارند یا نمیتوانند داشته باشند؟ بله، برند شما!
به همین دلیل شما باید اطمینان حاصل کنید که برند شما المانهایی دارد که تنها مختص شماست: ارزشهای شما، مزیتهای شما و کیفیتی که کسب و کار شما را منحصر بفرد میکند. زمانی را به تهیه یک لیست از مشخصاتی اختصاص دهید که برند شما را از برندهای رقیب متمایز میکند.
در اینجا در مورد ویژگیهای محصولات یا خدمات مثل شکل ظاهری، قابلیتها یا قیمت صحبت نمیکنیم، بلکه منظور ما این است که چگونه سرویس یا محصول شما زندگی مخاطب را بهبود میدهد و در رسیدن به هدفش به او کمک میکند.
تعیین موقعیت برند در این راستا بسیار مهم است. اعلامیه موقعیت برند از سه تا پنج جمله تشکیل شده است که اساس برند شما را تعیین میکند، موقعیت شما را نسبت به رقبا مشخص کرده و شما را از آنها متمایز میکند. اعلامیه موقعیت برند باید مبتنی بر واقعیت و الهامبخش باشد.
5- استراتژی پیامهای خود را مشخص کنید
قدم بعدی شما تعیین یک استراتژی پیام است که موقعیت برند شما را برای مخاطبان هدف مختلف ترجمه کند. مخاطبان هدف شما معمولاً مشتریان احتمالی و بالقوه، کارکنان بالقوه، شرکای تجاری بالقوه و یا کسب و کارهای مختلف هستند که با هر کدام از آنها باید با زبان متفاوتی صحبت کزد؛ به گونهای که در جهت استراتژی و موقعیت برند شما باشد.
در حالی که موقعیت برند شما باید برای تمام مخاطبین یکسان باشد، هر مخاطب به جنبههای متفاوتی از آن علاقهمند است. زبان پیامهای شما به هر مخاطب مرتبطترین و جذابترین جنبههای اعلامیه موقعیت برند را در بر میگیرد. همچنین هر مخاطب نگرانیهای خاص خود را دارد که باید در نظر گرفته شوند، مخاطب باید مطمئن شود که به این نگرانیها پاسخ داده میشود.
استراتژی پیام شما باید تمام این نیازها را برطرف کند و این گامی مهم برای ارتباط برند شما با مخاطب هدف است. برای توضیح بیشتر میتوانید مقاله «شناخت دقیق از آگاهی از برند (Brand awareness)+ چند روش سنجش از مشتریان» را مطالعه کنید.
6- اسم، لوگو و شعار خود را مشخص کنید
برای بسیاری از شرکتها، تغییر نام یک امر ضروری است. اما اگر شما یک کسب و کار جدید دارید، با شرکتی دیگر ادغام شدهاید و یا نامی دارید که دیگر مناسب کسب و کار شما نیست، انتخاب نام جدید یا تغییر نام برند از اولویتهای شما خواهد بود. حتی اگر نام خود را هم نتوانید تغییر دهید، تغییر لوگو و شعار به صورتی که با موقعیت برند شما همخوانی داشته باشد، لازم است.
دقت کنید که نام، لوگو و شعار شما، برند شما محسوب نمیشوند بلکه بخشی از هویت برند شما هستند، ابزارهایی برای برقراری ارتباط و متمایز کردن برند شما. به یک نکته باید به طور ویژه دقت کنید:
این اشتباه را نکنید که لوگوی خود را به همه کارمندان خود نشان دهید تا همه با آن موافقت کنند. نام، لوگو و شعار برند برای شما نیست بلکه برای بازار هدف و مخاطبان شماست تا در مورد آنها و شیوه ارتباط برقرار کردن با آنها نظر دهند یا از آن خوششان بیاید.
7- استراتژی بازاریابی محتوای خود را مشخص کنید
ما میتوانستیم نام این مرحله را به صورت “استراتژی بازاریابی خود را مشخص کنید” انتخاب کنیم اما این کار را نکردیم و بجای آن گفتیم استراتژی بازاریابی محتوای خود را مشخص کنید. اما چرا؟
بازاریابی محتوا یکی از مهمترین ارکان موفقیت یک کسب و کار در عصر اینترنت و ارتباطات است. بازاریابی محتوا تمام کارهایی که بازاریابی سنتی انجام میدهد را میتواند انجام دهد اما با کارایی و بازدهی بیشتر. این نوع بازاریابی محتوای آموزشی و با ارزشی تولید میکند که میتواند مخاطبان را جذب کند، پرورش دهد و تبدیل به مشتریان وفاداری کند.
قدرت برند شما به وسیله دیدگاه مثبت مخاطبان نسبت به شما و همچنین میزان دیده شدن شما ایجاد میشود. افزایش میزان دیده شدن یا Visibility بدون تقویت دیدگاه مخاطبان نسبت به شما یا Reputation به ندرت با موفقیت همراه میشود. به همین دلیل است که تبلیغات سنتی و اسپانسر شدن صرف برای افزایش آگاهی از برند عمدتاً به ناامیدی ختم میشود.
از سوی دیگر بازاریابی محتوا میزان دیده شدن شما را افزایش میدهد و همزمان باعث ایجاد دیدگاهی مثبت از سوی مخاطب خواهد شد.
بازاریابی محتوا همچنین روشی کامل برای ایجاد ارتباط با مخاطبان هدف شماست.
8- وبسایت خود را توسعه دهید
برای هر نوع استراتژی بازاریابی و توسعه برند، وبسایت شما یک پایگاه مهم خواهد بود. وبسیات شما جایگاهی است که محتوای با ارزش و مفید شما در آن قرار میگیرد.
محتوای شما نقطه تمرکز حضور شما در موتورهای جست و جو و سئو (بهینه سازی موتورهای جست و جو) است. جایی که مخاطبان، مشتریان احتمالی، کارکنان احتمالی آینده و شرکای تجاری، شما را میبینند و میشناسند. محتوای آنلاین مرکز و نقطه ثقلی برای هرگونه استراتژی توسعه برند مدرن است.
وبسایت شما دو وظیفه اساسی را در توسعه برند شما انجام میدهد. اول این که وبسایت شما داستان شما را بازگو میکند، این که که هستید، چه خدماتی ارائه میدهید و چگونه آن خدمات را انجام میدهید. در یک کلام پیام برند شما را به گوش مخاطبان میرساند. وظیفه دوم وبسایت، جذب مخاطبان جدید و حفظ مخاطبان و مشتریان کنونی است.
9- استراتژی بازاریابی خود را مشخص کنید
اکنون که مخاطبان هدف خود را میشناسید و اهداف و استراتژی کسب و کار خود را به درستی مشخص کردهاید، باید مشخص کنید که از طریق چه کانالهایی میخواهید بازاریابی را انجام دهید. مخاطبان هدف شما در چه کانالهایی حضور دارند و چه شیوههایی از بازاریابی سنتی یا دیجیتال میتواند مخاطبان بیشتر و مرتبطتری را جذب کنند.
در این راه نباید بازاریابی شبکههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، اس ام اس مارکتینگ و به طور کلی بازاریابی دیجیتال را فراموش کتید.
10- اجرا کنید، نظارت کنید و بهینهسازی کنید
این مرحله از فرآیند توسعه برندینگ شاید یکی از مهمترین آنها باشد. واضح است که یک استراتژی توسعه برند موفق اگر اجرا نشود هیچ فایدهای نخواهد داشت. اما تعجب خواهید کرد اگر بگوییم بیشتر استراتژیهای توسعه برندینگ به همین سرنوشت دچار میشوند.
کسب و کار با آرزوها و اهداف بزرگ، یک استراتژی قوی توسعه برند طراحی میکند و شروع به اجرای آن میکند، اما زمانی که با واقعیت روبرو میشود، با مشکلاتی روبرو میشود و شروع به ارتباط با مشتریان میکند، استراتژی کنار گذاشته میشود و سپس فراموش میشود.
برای توضیح بیشتر میتوانید مقاله «چطور برندسازی مجدد و قوی را شروع کنیم؟ | 10 راهکار هوشمندانه برای برند سازی مجدد» را مطالعه کنید.
به همین دلیل است که نظارت بر اجرای دقیق استراتژی اهمیت پیدا میکند. شما باید هم نحوه اجرا و هم نتایج به دست آمده را به شدت نظارت کنید و آن را ارزیابی کنید.
آیا استراتژی شما مطابق برنامه اجرا میشود؟ اجرای برنامه چه تأثیری بر روی ترافیک موتورهای جست و جو و بازدیدکنندگان وبسایت دارد؟ چند لید و مشتری احتمالی، چه میزان فروش و چند قرارداد کاری بر اثر اجرای آن ایجاد شده است؟ تنها با اندازهگیری و نظارت بر فرآیند اجرای استراتژی است که شما میتوانید درستی آن را تشخیص دهید و در صورت لزوم آن را بهینهسازی کنید.
در این مقاله ما توسعه برند را تعریف کردیم و 10 استراتژی توسعه برندینگ را معرفی کردیم که در عصر ارتباطات و بازاریابی مدرن مورد استفاده برندهای بزرگ قرار گرفتهاند. اگر این مقاله را تا انتها خواندهاید پس عزمی جذم برای توسعه برند خود دارید و باید به شما تبریک گفت. اما باید یادآور شویم که توسعه برند و تدوین یک استراتژی توسعه برند موفق نیاز به مطالعه و کار مداوم دارد.
”]بنابراین وقت را هدر ندهید و سریع دست به کار شوید، همان قدر که برنامهریزی و تفکر در مورد راه پیش روی کسب و کار اهمیت دارد، دقت و سرعت در اجرای استراتژی و برنامهها و تلاش و کوشش در جهت اجرای صحیح آن هم اهمیت دارد. برای توضیح بیشتر میتوانید مقاله “چرا رنگ برند خیلی مهمه ؟! + راهنمای انتخاب برند متناسب با کسب و کار شما” را مطالعه نمایید.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم در مسیر رشد کسب و کار، کمکی هر چند کوچک به شما کرده باشیم. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. آیا تاکنون تجربه توسعه برندینگ داشتهاید؟ چقدر در اجرای آن موفق بودهاید؟ و اگر موفق نبودهاید دلیل آن را چه میدانید؟

درباره تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دکتر پدرام شهدوست علاوه بر تحصیلات عالیه فنی مهندسی در دانشگاه علم و صنعت ایران و ارائه مقالات علمی فراوان در این زمینه، با تحقیق و تفحص و تحصیلات آکادمیک در زمینه خود شناسی و با برگزار کردن بیش از 2000 ساعت دوره های تخصصی در ایران و خارج از ایران. ایشان معتقد است که انسانها میتوانند به تمام اهداف و آرزوهایی که حتی از فکر کردن به آن هم ترس بر وجودشان حاکم میشود دست پیدا کنند و تنها نیاز به داشتن آموزههای مناسب دارند که در این سلسله سمینارها و کارگاهها ارائه میشود.
نوشته های بیشتر از تیم تحقیقات دکتر پدرام شهدوست
دیدگاهتان را بنویسید